Η ημικρανία είναι ένα σύνθετο νευρολογικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους. Κύριο σύμπτωμά της είναι ο ισχυρός πονοκέφαλος, αλλά αρκετές φορές η ημικρανική κρίση συνοδεύεται από ποικιλία άλλων εκδηλώσεων.

Οι φαρμακευτικές λύσεις συχνά δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα που καταδυναστεύει τους ασθενείς. Ωστόσο σε πρόσφατη κλινικη μελέτη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest φαίνεται ότι η μέθοδος μείωσης του στρες μέσω της ενσυνειδητότητας μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από ημικρανία. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο  JAMA Internal Medicine.

«Η διαχείριση του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα διδάσκει την επαφή με τα συναισθήματα και τον εαυτό μας κάθε στιγμή μέσω του διαλογισμού και της γιόγκα», δήλωσε η Δρ. Rebecca Erwin Wells, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest  και συμπληρώνει: «Η ενσυνειδητότητα μπορεί επίσης να μας διδάξει νέους τρόπους διαχείρισης του στρες το οποίο συχνά πυροδοτεί μια κρίση ημικρανίας».

Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο η μέθοδος της ενσυνειδητότητας βελτίωνε τα αποτελέσματα της ημικρανίας, την αντίληψη του πόνου και την αποτίμηση της συναισθηματικής κατάστασης συγκριτικά με άλλες μεθόδους διαχείρισης της ημικρανικής κρίσης.

Στη μελέτη, 89 ενήλικες με ιστορικό ημικρανίας χωρίστηκαν τυχαία είτε στην ομάδα της εξάσκησης ενσυνειδητότητας (mindfullness)  είτε στην ομάδα εκπαίδευσης κεφαλαλγίας με  οδηγίες να παρέχονται σε οκτώ εβδομαδιαίες δίωρες συνεδρίες.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της ενσυνειδητότητας ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διαλογισμού και γιόγκα που συνδυαζόταν με ηχογραφημένες οδηγίες για εξάσκηση στο σπίτι και την προτροπή να εξασκούνται 30′ ημερησίως. Η ομάδα  εκπαίδευσης κεφαλαλγίας έλαβε οδηγίες και πληροφορίες για τους πονοκεφάλους, την παθοφυσιολογία τους, τους παράγοντες που τους πυροδοτούν, τον ρόλο του στρες και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι συμμετέχοντες και στις δυο ομάδες ανέφεραν λιγότερες ημέρες με ημικρανία. Ωστόσο, μόνο οι συμμετέχοντες στην ομάδα διαλογισμού ανέφεραν μειωμένη δυσλειτουργικότητα και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, χαμηλότερα σκορ σε τεστ αξιολόγησης της κατάθλιψης και άλλες κλίμακες αξιολόγησης της συναισθηματικής ευεξίας σε βάθος χρόνου 36 εβδομαδων. Επιπρόσθετα στην ομάδα του διαλογισμού παρατηρήθηκε μείωση στην ένταση αίσθησης του πόνου, υποδηλώνοντας μια αλλαγή στην εκτίμηση του πόνου.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα ενδεχομένως να δώσουν τη λύση στην αντιμετώπιση των ημικρανικών κρίσεων και σίγουρα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ως μέθοδος αντιμετώπισης της ημικρανίας, χωρίς βεβαίως να αποκλείουν την ανάγκη περισσότερων μελετών για την επιβεβαίωση των ευρημάτων τους.

 

Διαβάστε ακόμη

Ημικρανία: Πόσα φλιτζάνια καφέ πυροδοτούν μια κρίση κεφαλαλγίας

Χρόνια Ημικρανία: Θεραπεία σε δύο φάσεις υπόσχεται ανακούφιση