Μία νέα μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με άνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεχνούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους έως και έξι χρόνια πριν την κλινική διάγνωση.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι οι ασφαλισμένοι που διαγιγνώσκονται με άνοια και έχουν χαμηλότερη εκπαιδευτική κατάρτιση ξεχνούν τις πληρωμές τους έως και επτά χρόνια πριν την κλινική διάγνωση, συγκριτικά με τα 2,5 χρόνια προ της διάγνωσης για όσους έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν και ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan, βρήκε, ακόμα, ότι αυτές οι ξεχασμένες πληρωμές και άλλα ανεπιθύμητα οικονομικά αποτελέσματα οδηγούσαν σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αρνητικών πιστωτικών αποτελεσμάτων, τα οποία ξεκινούσαν 2,5 χρόνια πριν τη διάγνωση της άνοιας.

Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, υποδεικνύουν ότι τα οικονομικά συμπτώματα όπως το να ξεχνά κάποιος τις πληρωμές στους λογαριασμούς της καθημερινότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμοι παράγοντες πρόβλεψης της άνοιας και αναδεικνύουν τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την καθυστέρηση ή την αναστροφή των συμπτωμάτων της άνοιας. Ωστόσο, ο πρώιμος έλεγχος και η ανίχνευση, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για τον κίνδυνο μη αναστρέψιμων οικονομικών γεγονότων είναι σημαντικά για την προστασία της οικονομικής κατάστασης του ασθενούς και της οικογένειάς του», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Bloomberg.

Η ανάλυση βρήκε ότι ο αυξημένος κίνδυνος των πασχόντων από άνοια για ασυνέπεια στις πληρωμές αντιπροσώπευε το 5,2% της συμπεριφοράς αυτής στα έξι χρόνια πριν τη διάγνωση, φτάνοντας στο μέγιστο 17,9% στους εννέα μήνες μετά τη διάγνωση. Τα ποσοστά της αυξημένης ασυνέπειας στις πληρωμές και του πιστωτικού κινδύνου παρέμειναν έως και 3,5 χρόνια μετά τη λήψη διάγνωσης για άνοια, υποδεικνύοντας μια συνεχή ανάγκη για βοήθεια στη διαχείριση των χρημάτων.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέδεσαν δεδομένα αξιώσεων της ασφάλισης υγείας και τις πιστωτικές αναφορές των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τις πληροφορίες 81.364 ασφαλισμένων που ζούσαν μόνοι τους, εκ των οποίων οι 54.062 δεν είχαν λάβει διάγνωση για άνοια κατά την περίοδο 1999-2014 και οι 27.302 είχαν λάβει. Οι ερευνητές συνέκριναν τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου 1999-2018 μεταξύ όσων είχαν λάβει και εκείνων που δεν είχαν λάβει κλινική διάγνωση για άνοια έως και επτά χρόνια πριν την τελική διάγνωση και τέσσερα χρόνια μετά. Επικεντρώθηκαν, μάλιστα, στις ασυνεπείς πληρωμές για έναν ή περισσότερους πιστωτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ήταν εκπρόθεσμοι για τουλάχιστον 30 ημέρες, ενδεικτικό παράγοντα του κινδύνου που διατρέχει ένα άτομο να αθετήσει το δάνειό του βάσει του πιστωτικού ιστορικού.

Για να προσδιορίσουν αν τα οικονομικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν αφορούσαν αποκλειστικά στην άνοια, οι ερευνητές συνέκριναν, επίσης, τα οικονομικά αποτελέσματα ασυνεπών πληρωμών πριν τη διάγνωση για αρθρίτιδα, γλαύκωμα ή κάταγμα ισχίου, διαπιστώνοντας πως ούτε σε αυτές τις ασθένειες αλλά ούτε και στο έμφραγμα βρέθηκαν μακροπρόθεσμοι συσχετισμοί με αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

«Δεν παρατηρούμε το ίδιο μοτίβο και σε άλλες παθήσεις. Η άνοια είναι η μοναδική ιατρική κατάσταση στην οποία παρατηρήσαμε συνεχή οικονομικά συμπτώματα, ειδικά τη μακρά χρονική περίοδο επιδείνωσης των αποτελεσμάτων πριν την κλινική διάγνωση. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρέχει μεγάλης κλίμακας ποσοτικά στοιχεία για την ιατρική θεωρία ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάζουμε στο πλαίσιο της άνοιας είναι το τραπεζικό βιβλιάριο», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Έτσι θα απομακρύνετε τον κίνδυνο της άνοιας σε 2′

Η σχέση σας επηρεάζει τα οικονομικά σας – Δείτε πώς

Άνοια: Αυτή η μορφή εργασίας αυξάνει κατά 55% τον κίνδυνο