Η μακρόχρονη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) από τις γυναίκες για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική έρευνα, την μεγαλύτερη έως τώρα που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Ο απόλυτος κίνδυνος είναι πάντως μικρός: εννέα έως 18 έξτρα περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ ανά 10.000 γυναίκες 70-80 ετών ετησίως. Η ηλικία στην οποία ξεκινά η ΘΟΥ, δεν φαίνεται να παίζει ρόλο στον μελλοντικό κίνδυνο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αν και η πιθανότητα είναι μικρή, οι γυναίκες καλό είναι να ενημερωθούν για τον πιθανό κίνδυνο από την παρατεταμένη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης λόγω εμμηνόπαυσης, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από εξάψεις, εφίδρωση, μειωμένη σεξουαλική διάθεση, ψυχολογικά «σκαμπανεβάσματα» και άλλα συμπτώματα. Υπάρχει μια ποικιλία σχετικών θεραπειών, όπως χάπια μόνο με οιστρογόνα ή με συνδυασμό οιστρογόνων και προγεσταγόνων, κρέμες, τζελ, δερματικά επιθέματα κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Tomi Mikkola του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal (BMJ), συνέκριναν στοιχεία για περίπου 84.700 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που είχαν διαγνωσθεί με νόσο Αλτσχάιμερ, με άλλες τόσες γυναίκες χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ. Περίπου 11.800 γυναίκες είχαν κάνει ορμονική θεραπεία για πάνω από δέκα χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι η ΘΟΥ από του στόματος σχετιζόταν με 9% έως 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ δεν υπήρχε ανάλογη αύξηση του κινδύνου για την κολπική ορμονοθεραπεία με οιστραδιόλη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να αποκλείσει πως και άλλοι παράγοντες -πέρα από την ορμονοθεραπεία- μπορεί να έχουν επηρεάσει τα ευρήματα τους. Άλλες μελέτες στο παρελθόν μάλιστα έχουν καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, ότι η ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης μπορεί να προστατεύει από την άνοια.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Παθολόγων της Βρετανίας δήλωσε ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει πως η ΘΟΥ προκαλεί νόσο Αλτσχάιμερ, συνεπώς οι γυναίκες μπορούν να τη συνεχίσουν, εφόσον υποφέρουν από έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν τέτοια συμπτώματα για περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά αυτά μπορούν να διαρκέσουν έως 12 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ