Την πραγματική διάσταση πίσω από συνήθεις παρανοήσεις για πολλές πτυχές της πανδημίας του κορωνοϊού αποτυπώνουν ειδικοί λοιμωξιολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UC Davis).

Οι μολυσμένες επιφάνειες δεν είναι ο υψηλότερος κίνδυνος

Η κύρια οδός μετάδοσης της νόσου COVID-19 δεν είναι το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας, αλλά μέσω του αναπνευστικού συστήματος, τονίζει ο Dean Blumberg, επικεφαλής του Παιδιατρικού Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις.

Επισημαίνει πως αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωνόμαστε πρωτίστως είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, και λιγότερο η απολύμανση επιφανειών.

Για την απολύμανση με καθαριστικά χρειάζεται τουλάχιστον ένα λεπτό

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να παραμείνουν σε υγρή μορφή επάνω στην επιφάνεια για τουλάχιστον ένα λεπτό, πιθανώς έως και 10 λεπτά, προτού σκουπίσουμε το σημείο, προσθέτει η Natascha Tuznik, επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του UC Davis.

Αντισηπτικά χεριών: Τρίψτε τα χέρια σας μέχρι να στεγνώσουν

Όταν χρησιμοποιείτε αντισηπτικό χεριών, μην αφήνετε τα χέρια σας να στεγνώσουν στον αέρα. Για να είναι το αντισηπτικό πιο αποτελεσματικό, τρίψτε τα χέρια σας μέχρι να στεγνώσουν, σύμφωνα με την Δρ Natascha Tuznik.

Τα αντισηπτικά χεριών πρέπει να έχουν περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη τουλάχιστον 60%. Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά με μεθανόλη. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει προειδοποιήσει ότι η μεθανόλη είναι τοξική και μπορεί να απορροφηθεί μέσω του δέρματος.

Δεν είναι απαραίτητο να φοράμε γάντια

Δεν υφίστανται μελέτες που να καταδεικνύουν ότι τα γάντια μίας χρήσης αυξάνουν την προστασία έναντι της νόσου COVID-19. Το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας δεν αποτελεί κύρια πηγή μετάδοσης COVID-19 και εάν μολυνθείτε θα είναι επειδή αγγίξατε το πρόσωπό σας -με ή χωρίς γάντια.

Οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής είναι επικίνδυνες

Οι μάσκες με βαλβίδα δεν εμποδίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού καθώς φιλτράρουν τον αέρα που εισέρχεται αλλά δεν αποτρέπουν την εκπνοή του. Το ίδιο ισχύει για μάσκες ειδικές κατασκευασμένες για άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον με καυστικές και τοξικές ουσίες.

Εάν αναρρώσουμε δεν έχουμε απαραίτητα ανοσία

Η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να μην γνωρίζει εάν οι ασθενείς που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό έχουν ανοσία και ποια η χρονική διάρκεια αυτής, επισημαίνει ο Dean Blumberg. Οι καλύτερες εκτιμήσεις επ’ αυτού, στη βάση ομοιοτήτων του SARS-COV-2 με άλλους κορονοϊούς, είναι ότι η ανοσία ενδέχεται να διαρκεί μερικούς μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούν να απαιτηθούν επαναληπτικές δόσεις όταν αναπτυχθεί εμβόλιο για τη νόσο COVID-19.

Η ανοσία της αγέλης δεν είναι η καλύτερη επιλογή

Η επίτευξη ανοσίας της αγέλης δίχως εμβόλιο θα έχει τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Παγκοσμίως θα απαιτηθεί να προσβληθεί το 70-90% των ανθρώπων και επί του παρόντος βρισκόμαστε μόλις στο 2-3%.

Ο φόβος είναι ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θα νοσήσουν ταυτόχρονα και τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, όπως είδαμε ήδη στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, κατά τον ειδικό λοιμωξιολόγο. Εάν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρχουν επαρκείς κλίνες, γιατροί και νοσηλευτές για τη φροντίδα των ανθρώπων.

Ακόμη και αν οι άλλοι «φαίνονται» υγιείς, αποφύγετε το συγχρωτισμό

Μια συνήθης εξήγηση που δίνουν μερικοί άνθρωποι όταν βρίσκονται σε περιβάλλον μεγάλου συγχρωτισμού είναι ότι αισθάνονται ασφαλείς επειδή όλοι «φαίνονται» υγιείς. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμά ότι περίπου τα δύο τρίτα των κρουσμάτων COVID-19 προέρχονται από ασυμπτωματικούς φορείς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την αποφυγή συγχρωτισμού.

Διαβάστε επίσης