Μία νέα ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Ophthalmology ανακάλυψε ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη μπορεί να οδηγήσουν σε μυωπία. Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί οφθαλμίατροι από τη Σιγκαπούρη, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, που πραγματοποίησαν την εν λόγω έρευνα, φοβούνται ότι η πανδημία της COVID-19 μπορεί να εκτοξεύσει τα ποσοστά της οφθαλμικής αυτής πάθησης.

Οι γιατροί ανέλυσαν δεδομένα 120.643 παιδιών και βρήκαν ότι ο αυξημένος χρόνος μπροστά στις ψηφιακές οθόνες και οι περιορισμένες δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο συνδέθηκαν με την ανάπτυξη μυωπίας. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι και οι δύο παράγοντες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενταθούν τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα, μία από τις μελέτες που επανεξέτασαν οι ειδικοί, η οποία περιελάμβανε 5.000 νέους στην Ολλανδία, βρήκε μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην αυξημένη χρήση υπολογιστή και στη μυωπία. Άλλη μελέτη 418 παιδιών στην Ιρλανδία αποκάλυψε ότι η χρήση smartphone σχετιζόταν και αυτή με τη μυωπία.

Και σε μια επανεξέταση διάφορων μελετών που περιελάμβαναν 25.025 παιδιών από έξι έως 18 ετών βρέθηκε πως όσο λιγότερο χρόνο περνούσαν διαβάζοντας, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος μυωπίας.

Σύμφωνα, όμως, με τα αποτελέσματα, ο αυξημένος χρόνος μπροστά στην οθόνη δεν συνδεόταν άμεσα με τη μυωπία, καθώς τα παιδιά ανέφεραν μόνα τους τις μετρήσεις για το χρόνο μπροστά στην οθόνη, όποτε τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι σαφή και ακριβή.

«Οι συμπεριφορικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν από την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να παραμείνουν ακόμα και μετά το τέλος της καραντίνας για την πανδημία. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι η παρατεταμένη μάχη απέναντι στον ιό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών μυωπίας», σημειώνουν οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Οράσεως της Σιγκαπούρης, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τόκυο .

Η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό του ιού μπορεί να σχηματίσουν μακροπρόθεσμες συμπεριφορικές αλλαγές που ευνοούν την έναρξη και την εξέλιξη της μυωπίας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα παιδιά, δεδομένων των αμφιλεγόμενων αποφάσεων για το κλείσιμο των σχολείων και την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών συσκευών στη διαδικασία της μάθησης.

Διαβάστε επίσης

Αυτοί οι μύωπες κινδυνεύουν σοβαρά να τυφλωθούν

Τεμπέλικο μάτι: Η μέθοδος που ίσως αντικαταστήσει την κάλυψη του ματιού

Επιδημία Μυωπίας: Το 47% των εφήβων φορούν γυαλιά