Έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που η χρήση μάσκας κατέστη υποχρεωτικό μέτρο προστασίας και αποφυγής διασποράς του νέου κορωνοϊού. Και ενώ η χρήση της είναι μείζονος σημασίας για την υγεία μας, ο ερεθισμός του δέρματος έπειτα από αρκετό χρόνο με τη μάσκα στο πρόσωπο παραμένει απειλή.

Η αντίδραση του δέρματος μπορεί να παρουσιαστεί με εξανθήματα ή με τον ερεθισμό από την τριβή με το ύφασμα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μη χρήση της μάσκας δεν αποτελεί λύση. Υπάρχουν άλλες πρακτικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν τα δερματικά προβλήματα.

Εξανθήματα ακμής

Σύμφωνα με τον δερματολόγο Hadley King, MD, μια προστατευτική μάσκα φράζει την επιδερμίδα, δημιουργώντας ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον κάτω από τη μάσκα, ιδανικό για την αύξηση παραγωγής σμήγματος και ιδρώτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, φλεγμονή και εξανθήματα.

Πλύνετε το πρόσωπο καλά πριν την εφαρμογή της μάσκας: Η μύτη, το στόμα και το πηγούνι, περιοχές συνήθεις σε ξεσπάσματα ακμής, επιβαρύνονται επιπλέον από τη μάσκα.

Προτιμήστε ένα προϊόν ήπιου καθαρισμού ή, σε περίπτωση λιπαρής επιδερμίδας, κάποιο προϊόν με σαλικυλικό οξύ, το οποίο μπορεί να διεισδύσει στους πόρους και να αφαιρέσει το σμήγμα. Επιπλέον, μια ελαφριά ενυδατική κρέμα μπορεί να προφυλάξει την επιδερμίδα χωρίς να φράζει τους πόρους, ενώ προϊόντα μακιγιάζ όπως μεικ-απ, στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα, πρέπει να αποφεύγονται.

 

Ερεθισμός από την τριβή

Στην περίπτωση αυτή, επιλέξτε μια μάσκα από απαλό υλικό η οποία δεν θα δένεται στο πρόσωπο πιο σφιχτά από όσο χρειάζεται για την προστασία της υγείας σας. Εάν παρατηρήσετε ερεθισμό, πλύνετε την περιοχή με άφθονο νερό, προϊόν καθαρισμού προσώπου και εφαρμόστε μια καταπραϋντική αλοιφή.

Ως προς την αλοιφή, ο Δρ King προτείνει σκευάσματα με βασικά συστατικά όπως:

  • η αλόη βέρα, με την ενυδατική και αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας για την περιποίηση της ερεθισμένης περιοχής είτε ως συστατικό λοσιόν και αλοιφών
  • η κολλοειδής βρώμη, συστατικό βρεφικών κρεμών που βοηθά στη δερματική περιποίηση
  • τα μόρια λιπιδίων κηραμίδια με τις θεραπευτικές ιδιότητες για τον φραγμό του δέρματος.