Οι καπνιστές που νοσούν από μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, έχουν μικρότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι καρκινοπαθείς με ιστορικό καπνίσματος έχουν κατά μέσο όρο 40% μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν έχουν καπνίσει μέσα στην τελευταία δεκαετία μετά τη διάγνωση της πάθησης. Οι καπνιστές έχουν περίπου 4,5 φορές μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής την καθηγήτρια δερματολογίας Julia Newton-Bishop, που μελέτησαν 156 ασθενείς και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Cancer Research, τόνισαν ότι τα νέα ευρήματα δίνουν άλλο ένα λόγο στους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα, ιδίως όσους έχουν διαγνωσθεί με κακόηθες μελάνωμα.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης παράσχει ενδείξεις ότι το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ακόμη δεν έχουν βρεθεί με βεβαιότητα ποιες χημικές ουσίες του καπνού ευθύνονται γι’ αυτό.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σαν μια ορχήστρα με πολλά όργανα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα μπορεί να διαταράξει το αρμονικό παίξιμο, κάνοντας τους μουσικούς να παίζουν με πιο ανοργάνωτο τρόπο», δήλωσε η Newton-Bishop. «Το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «είναι ότι οι καπνιστές μπορούν ακόμη να ενεργοποιήσουν μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν το μελάνωμα, όμως φαίνεται ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από ό,τι οι μη καπνιστές, έτσι οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από τον καρκίνο τους. Με βάση τα αυτά τα ευρήματα, συμβουλεύουμε έντονα τη διακοπή του καπνίσματος για όσους έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα».