homescreen

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Μπορεί να φταίει αυτό που φάγατε

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Μπορεί να φταίει αυτό που φάγατε


ygeiamou.gr team

Ένα και μόνο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αρκεί για να κάνει την ικανότητα του ανθρώπου να συγκεντρωθεί σε μια εργασία να φθίνει, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη

Τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να αποτελούν εύκολη επιλογή για πολλούς ανθρώπους, μια νέα έρευνα, όμως, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση απλώς και μόνο ενός γεύματος με πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα συγκέντρωσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition, η μελέτη συνέκρινε την απόδοση 51 γυναικών σε ένα τεστ συγκέντρωσης μετά την κατανάλωση γεύματος με πολλά κορεσμένα λιπαρά και του ίδιου γεύματος αλλά με ηλιέλαιο, το οποίο είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά.

Η απόδοσή τους στο τεστ ήταν χειρότερη μετά την κατανάλωση του πρώτου γεύματος σε σχέση με το γεύμα με τα πιο υγιεινά λιπαρά, σηματοδοτώντας μια σύνδεση ανάμεσα στα λιπαρά τρόφιμα και τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, αν η κατάσταση διαπερατού εντέρου (ή σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου) και η οποία επιτρέπει στα εντερικά μικρόβια να εισέλθουν στη ροή του αίματος, είχε κάποια επίδραση στη συγκέντρωση. Οι συμμετέχουσες με διαπερατό έντερο, λοιπόν, απέδωσαν χειρότερα στην αξιολόγηση της συγκέντρωσής τους, ανεξάρτητα από το γεύμα που είχαν καταναλώσει.

Η απώλεια συγκέντρωσης μετά από ένα και μόνο γεύμα ήταν αποκαλυπτική για τους ερευνητές.

«Επειδή και τα δύο γεύματα είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, η γνωστική επίπτωση του γεύματος με υψηλά κορεσμένα λιπαρά θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συγκρινόταν με ένα γεύμα χαμηλότερων λιπαρών», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και απόφοιτη κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ohio, Annelise Madison.

Σε δεύτερη φάση, οι επιστήμονες διεξήγαγαν και μια δευτερεύουσα ανάλυση δεδομένων, σχετικά με το αν τα γεύματα με πολλά λιπαρά αύξαναν την κούραση και τη φλεγμονή σε άτομα που είχαν επιβιώσει από καρκίνο.

Οι γυναίκες στη μελέτη ολοκλήρωσαν μια βασική αξιολόγηση της προσοχής τους κατά τη διάρκεια μιας πρωινής επίσκεψης στο εργαστήριο. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το τεστ συνεχούς απόδοσης, το οποίο αποτελεί μέτρο του χρόνου διατηρούμενης προσοχής, συγκέντρωσης και αντίδρασης βασισμένο σε 10 λεπτά δραστηριοτήτων σε υπολογιστή.

Πέντε ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος με τα πολλά λιπαρά, οι γυναίκες επανέλαβαν το προαναφερθέν τεστ, ενώ, ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο τεστ (τέσσερις εβδομάδες αργότερα), επανέλαβαν τα βήματα, καταναλώνοντας το αντίθετο γεύμα από αυτό που είχαν φάει κατά την πρώτη επίσκεψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν, επίσης, τα δείγματα αίματος βασικής νηστείας των συμμετεχόντων για να προσδιορίσουν αν περιείχαν ένα φλεγμονώδες μόριο που σηματοδοτεί την ύπαρξη ενδοτοξαιμίας (παρουσία ενδοτοξινών στο αίμα), της τοξίνης που ξεφεύγει από το έντερο και εισέρχεται στη ροή του αίματος όταν ο εντερικός φραγμός υπολειτουργεί.

Μετά την κατανάλωση του πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά γεύματος, όλες οι συμμετέχουσες ήταν κατά μέσο όρο 11% λιγότερο ικανές να εντοπίσουν τον διεγερτικό παράγοντα-στόχο της αξιολόγησης προσοχής. Η έλλειψη συγκέντρωση ήταν, επίσης, εμφανής στις γυναίκες με διαρρέον έντερο, καθώς οι χρόνοι απόκρισής τους ήταν πιο ασαφείς και εκείνες ήταν λιγότερο ικανές να διατηρήσουν την προσοχή τους μετά το 10λεπτο τεστ.

«Αν οι γυναίκες είχαν υψηλά επίπεδα ενδοτοξαιμίας, αυτό εξαφάνισε και τις διαφορές ανάμεσα στα γεύματα, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν καλά ανεξάρτητα από τον τύπο των λιπαρών που κατανάλωσαν», εξηγεί η Δρ. Madison.

Καταληκτικά, παρόλο που η μελέτη δεν προσδιόρισε τι συνέβαινε στον εγκέφαλο, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να πυροδοτήσουν την φλεγμονή στο σώμα και πιθανώς και στον εγκέφαλο, ενώ και τα λιπαρά οξέα μπορούν να διαπεράσουν  τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Διαβάστε επίσης

Πόσο επικίνδυνο είναι το πρόχειρο φαγητό για τη μνήμη;

Τα καταστροφικά τρόφιμα που παχαίνουν και οδηγούν σε κατάθλιψη

Ξεχνάτε; Οκτώ τρόποι να μαζέψετε το σκορπισμένο σας μυαλό

 Απόρρητο Απόρρητο