Πέντε βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη σταδιακή άρση των περιορισμών από την 4η Μαΐου, έχει γνωστοποιήσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας πριν λίγες ημέρες (συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου) τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τον  Γιώργο Παπαδάκη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρχουν «βοηθοί επιβατών» στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με λεωφορεία και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει το επιβατικό κοινό, αλλά και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο κ. Καραμανλής καταρχάς σημείωσε ότι: «Στην Ελλάδα τα πήγαμε πολύ καλά γιατί υπήρχε σχέδιο, γιατί ακούσαμε τους ειδικούς, αλλά κυρίως γιατί οι πολίτες έδειξαν μία απίστευτη υπευθυνότητα και πειθαρχία». Και αναφέρθηκε σε ένα πεντάλογο, που όπως είπε πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

«Πρώτον, δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη. Καταλαβαίνω την κόπωση των πολιτών, έχουμε μείνει έξι εβδομάδες μέσα στα σπίτια μας και είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να μετακινηθούμε, αλλά αν δεν είναι ανάγκη, καλό είναι να αποφύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεύτερον, δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα.

Τρίτον, αυτήν την περίοδο, δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο.

Τέταρτον, κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί.

Και πέμπτον, φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Η ηγεσία του υπουργείου Yποδομών και Mεταφορών στη στάση μετρό της πλατείας Συντάγματος, σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επανέρχονται από τις 4 Μαΐου τα εισιτήρια του Προαστιακού με νέο σύστημα εισιτηρίων

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που αποφασίστηκαν από την Πολιτεία, σήμερα Δευτέρα υπενθυμίζεται ακόμη πως τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και Άνω Λιόσια – Κορωπί), για την καλύτερη και ασφαλή εξυπηρέτηση των εργαζομένων που επιθυμούν να μετακινηθούν από και προς τους χώρους εργασίας τους.

Για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού εντός των συρμών της, και αποκλειστικά για τον Προαστιακό εκτός αστικής ζώνης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ανέπτυξε ένα σύστημα εισιτηρίων, συνδέοντας πλέον τα δρομολόγια με τον τίτλο μεταφοράς. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο ο επιβατικός φόρτος σε κάθε συρμό.

Τα νέα εισιτήρια του Προαστιακού συνδέονται με το δρομολόγιο κατά την έκδοσή τους και ισχύουν για μια ώρα πριν έως και δύο ώρες μετά την αναγραφόμενη ώρα αναχώρησης του δρομολογίου που έχει επιλεγεί.

Όλα πλέον τα εισιτήρια Προαστιακού ελέγχονται ηλεκτρονικά στον συρμό από το προσωπικό αμαξοστοιχίας. Σε περίπτωση που κάποιος δεν πρόκειται να ταξιδέψει ή δεν προλάβει το παραπάνω χρονικό όριο, το εισιτήριο ακυρώνεται ή μεταβάλλεται μέχρι και τις 23:59:59 της ημερομηνίας αναχώρησης του δρομολογίου που αναγράφεται στο εισιτήριο.

Τα εισιτήρια εκδίδονται από το Web (tickets.trainose.gr), το app της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, (androis & ios) και από φυσικά σημεία πώλησης.

Βοηθοί επιβατών και σήμανση για τήρηση αποστάσεων σε συρμούς και οχήματα.

Το Υπουργείο θα αξιοποιήσει το προσωπικό ως βοηθούς επιβατών, οι οποίοι θα βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με λεωφορεία. Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό και να προστατεύσουμε και τους οδηγούς των λεωφορείων και των συρμών και όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή», τόνισε.

Μέσα σε συρμούς και οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

«Δεν χάνουν τα χρήματά τους οι κάτοχοι καρτών»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, που δεν έκαναν χρήση λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς θα τους δοθεί πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ για να ενισχυθούν τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, σχεδιάζεται να παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% για όσους προμηθευτούν ετήσιες κάρτες.

Ερωτηθείς ποιος θα επιβάλλει τα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή μόνο η αστυνομία έχει αυτή τη δικαιοδοσία. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στους μόνιμους υπαλλήλους – ελεγκτές.

«Σκέψου τον εαυτό σου. Σκέψου το διπλανό σου»

Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Καραμανλής καταρχάς επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση και να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, αλλά και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

«Πρώτα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το σύνθημα: ‘‘Σκέψου τον εαυτό σου. Σκέψου τον διπλανό σου’’», δήλωσε.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε με ειλικρίνεια ότι είναι αδύνατον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προμηθεύει μάσκες στο επιβατικό κοινό, αλλά σημείωσε ότι θα διατεθεί σε οδηγούς και στο προσωπικό πεδίου ο βασικός εξοπλισμός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά και θα αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο να μη βρεθεί εμβόλιο, λέει καθηγητής του Imperial College

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: «Νωρίτερα το άνοιγμα των μαγαζιών εστίασης αν δεν υπάρχουν κρούσματα»

Αθανάσιος Τσακρής (ΘΕΜΑ 104.6): «Μάσκες, αποστάσεις και τεστ τα βασικά μέτρα αυτής της φάσης»