Στο βίντεο – ντοκουμέντο που εξασφάλισε το «protothema.gr»μέσα από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, η 53χρονη ασθενής με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος λόγω Covid-19 είναι ήδη αποσωληνωμένη, σε σταθερή κατάσταση και καλή αναπνευστική λειτουργία.

Όπως θα δείτε στα σχετικά πλάνα, ο φυσικοθεραπευτής την κινητοποιεί σταδιακά σε καθιστή θέση και την εκπαιδεύει να παίρνει βαθιές αναπνοές ώστε να διατηρεί καλή ισορροπία και στάση κορμού. Η κινητοποίησή της συνεχίζεται όσο η ασθενής παραμένει στη ΜΕΘ και θα συνεχιστεί και μετά την έξοδό της στο θάλαμο, μέχρι να ορθοστατίσει και να βαδίσει, έτσι ώστε να βγει από το νοσοκομείο στη καλύτερη δυνατή λειτουργική κατάσταση.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα (Physiotherapy management for COVID-19. Version 1.0, 23/3/2020), και έχουν μεταφραστεί και στα Ελληνικά από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, ο φυσικοθεραπευτής διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ως μέλος της διεπιστημονικής ομάδας που αντιμετωπίζει ασθενείς με COVID-19.

Συγκεκριμένα, από την οξεία φάση της νοσηλείας συνίσταται η φυσικοθεραπεία του αναπνευστικού συστήματος σε ασθενείς με κατακράτηση βρογχικών εκκρίσεων και την εφαρμογή τεχνικών βρογχικής παροχέτευσης και κάθαρσης των αεραγωγών.

Μετά την αποσωλήνωση ο φυσικοθεραπευτής συμβάλλει τόσο στην επιτυχή αποδέσμευση του ασθενή από το μηχανικό αερισμό, με τεχνικές ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών και αυτόνομης απόχρεμψης των εκκρίσεων, όσο και στην σταδιακή κινητοποίηση και ενδυνάμωση του ασθενή λόγω της παρατεταμένης ακινησίας του και την πιθανή ανάπτυξη μυϊκής αδυναμίας του βαρέως πάσχοντος.

Όπως αναφέρει στο «protothema.gr» o προϊστάμενος Τμήματος Φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Δρ Μανώλης Παπαδόπουλος, «το τμήμα Φυσικοθεραπείας έχει ήδη κληθεί να βοηθήσει και πολλούς άλλους ασθενείς, τόσο στη ΜΕΘ, όσο και στους ειδικούς θαλάμους νοσηλείας με άριστα κλινικά αποτελέσματα. Ο φυσικοθεραπευτής με το ζωτικό και τον επιστημονικά τεκμηριωμένο ρόλο που διαδραματίζει στη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, είναι και αυτός στη πρώτη γραμμή κρούσης, μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ενάντια στη πανδημία του ιού που μαστίζει τη χώρα και όλη την ανθρωπότητα».