Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στον άνδρα και την 5η πιο συχνή αιτία θανάτου. Στη χώρα μας, εκτιμάται ότι διαγιγνώσκονται περισσότεροι από 116 νέοι ασθενείς/100.000 άντρες τον χρόνο. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια που αφορά κυρίως άνδρες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η διάγνωσή του είναι σπάνια πριν από την ηλικία των 40 ετών, αλλά αυξάνεται εντυπωσιακά στη συνέχεια. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα τι προκαλεί την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν πιθανώς πολλοί λόγοι που εκδηλώνεται η νόσος και ότι κάποιοι άντρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή και η διατροφή.

Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια είναι εντελώς ασυμπτωματικός. Για τον λόγο αυτό και επειδή τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα εμφανίζονται όταν ο καρκίνος διαγνωστεί στα αρχικά στάδια, γίνεται συνεχώς έκκληση στους άνδρες μετά τα 45 να κάνουν μια συστηματική επίσκεψη στον ουρολόγο τους. Μια απλή εξέταση αίματος, η δοκιμή ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, η οποία μπορεί να καθορίσει την πορεία και εξέλιξη της νόσου.

H Bayer Ελλάς, με αφορμή την «Ημέρα του Πατέρα» που εορτάζεται την Κυριακή, 16 Ιουνίου, ανακοίνωσε την έναρξη της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη με τον τίτλο «Φρόντισε την υγεία σου με μια απλή εξέταση αίματος!!! #PSAxou».

«Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, μπορεί να βοηθήσει ώστε η πάθηση να αντιμετωπιστεί σαν μία ακόμη χρόνια νόσος. Στην Bayer, πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ώστε να διασφαλίσουμε «Υγεία για Όλους». Μέσα από τα προϊόντα και τις λύσεις που προσφέρουμε σε διάγνωση και αντιμετώπιση, θέλουμε να συμβάλλουμε σε μία καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή. Παράλληλα, συμμετέχουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων, όπως ο καρκίνος του προστάτη, και αυτό αποδεικνύεται μέσα από την καμπάνια μας #PSAxou στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο κ. Θανάσης Κώτσανης, Καρδιολόγος, Ιατρικός Διευθυντής της Bayer Ελλάς και Επικεφαλής Ιατρικού για το Cluster των χωρών του South Mediterranean and Black Sea.

Ο πρωταγωνιστής της καμπάνιας, o γνωστός διεθνής μπασκετμπολίστας κ. Δημήτρης Παπανικολάου δήλωσε ότι: «Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούμε την υγεία μας, όσες δικαιολογίες και αν μπορούμε να εφεύρουμε και όση δόση αναβλητικότητας και να έχουμε προσθέσει στη ζωή μας. Για μια ημέρα τον χρόνο λοιπόν, ας προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε πιο ευαίσθητοι με τους εαυτούς μας και να τους προστατεύσουμε με ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που μας παρέχει η επιστήμη της Ιατρικής. Την πρόληψη! ​Αυτό αφορά κάθε μπαμπά που αγαπάει τον εαυτό του και τους ανθρώπους του. Nα θυμάστε: Δικαιολογίες τέλος! PSAxou!».

Διαβάστε επίσης:

Προστάτης: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή μετά τα 40

Καρκίνος προστάτη: Βρέθηκε το γονίδιο πίσω από την αντίσταση στη συνδυασμένη θεραπεία

Καρκίνος Προστάτη: Το ρόφημα – σύμμαχος που αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης