Απαντήσεις για τη μη κάλυψη του πληθυσμού από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις και τους φόβους του για την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού, με την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών (gatekeeping).

«Όσο πλησιάζει ο καιρός για την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών στο σύστημα, στις 31.12.2018, τόσο εντονότερα γίνονται τα προβλήματα ανεύρεσης ιατρών, καθώς η συμμετοχή είναι μικρή και οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν καλύψει τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα να εγγράψουν» επισημαίνει ο ΠΙΣ προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τον ειδικό γραμματέα, κ. Σταμάτη Βαρδαρό.

Παράλληλα, τούς ζητούν «να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις επικείμενες αποχωρήσεις των ιατρών που θα επιλέξουν να διατηρήσουν το ιδιωτικό ιατρείο τους και σήμερα στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας των ΠΕΔΥ», καθώς από τους 2.100 γιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, οι 800 θα πρέπει μέχρι τις 31/12/18 να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία για να παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

«Δεδομένων των δυσκολιών, το ερώτημα που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι με όσους εκ των πολιτών δεν καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να εγγραφούν στο σύστημα. Θα έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας ή θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις ιατρικές επισκέψεις;», ζητεί να μάθει ο ΠΙΣ.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών εκτιμούν πως αν δεν επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα, ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός. Καταλήγοντας το Δ.Σ. του ΠΙΣ ζητεί από το υπουργείο να δει, έστω και την ύστατη ώρα, τις πραγματικές ανάγκες υγείας των πολιτών και να αντιμετωπίσει την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης.