«Το κομμάτι των ελλείψεων φαρμάκων, που είναι θέμα εξαγωγών, θα εξαλειφθεί. Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση» δήλωσε σήμερα ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος  αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του οικογενειακού γιατρού, τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία και τις μεταμοσχεύσεις.

«Θέλουμε παραπάνω γιατρούς στο σύστημα του προσωπικού γιατρού» δήλωσε ο υπουργός υγείας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κόσμος αγκάλιασε το θεσμό του υπουργείου υγείας.

«Πάντοτε είχαμε στη χώρα εικόνες με ράτζα. Μετά την πανδημία κάνουμε προσπάθειες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα προς το καλύτερο, στο μέτρο του εφικτού», δήλωσε ο υπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στο Παίδων Αγία Σοφία που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά

Μιλώντας για τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών σε παιδιατρικά νοσοκομεία που δημιουργούν μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία υποστήριξε ότι σιγά σιγά παίρνουν θέση στα νοσοκομεία οι αναισθησιολόγοι, ενώ ορισμένα χειρουργεία θα μεταφερθούν σε άλλες κλινικές.

«Τα παιδιατρικά χειρουργεία είναι πιο ευαίσθητα γιατί μπορεί να χρειάζεται και παραπάνω προσωπικό, αλλά υπάρχουν και χειρουργεία που δεν είναι τόσο μεγάλης έντασης και μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και παράλληλα φυσικά να καλυφθούν και οι θέσεις» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά. Κάνουμε έναν νέο σχεδιασμό» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν κενά ή θα μεταφερθούν περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να πληρώνει ο πολίτης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός για τον περιορισμό της λίστας» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Η λίστα πάντοτε υπήρχε απλώς πλέον έχουμε την επιδείνωση γιατί δεν είχαμε τα χειρουργεία λόγω της πανδημίας», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία Παίδων o υπουργός υποστήριξε ότι οι θέσεις βγήκαν και καλύφθηκαν οι θέσεις των αναισθησιολόγων.

«Από τη λίστα των 3.000 χειρουργείων στο Αγία Σοφία έγινε εκκαθάριση και έμειναν 2.000 χειρουργεία. Τα υπόλοιπα 1.000 έγιναν αλλού. Αυτό είναι μια αποτυχία του συστήματος» παραδέχτηκε ο υπουργός υγείας.

Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας, με την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού,ο κ. Πλεύρης εστίασε στο ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έγιναν 1.000.000 δωρεάν ραντεβού.

Θέλουμε παραπάνω ιδιώτες γιατρούς

«Στην πλήρη εφαρμογή του θα υπάρχει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων» υποστήριξε ο υπουργός υγείας. Μιλώντας για τα κίνητρα που θα δοθούν για να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι ιδιώτες γιατροί ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή έχουμε 3.400 γιατρούς στο σύστημα, 4.700.000 εγγεγραμμένους πολίτες ενώ έχουμε περίπου 1.100 ιδιώτες γιατρούς στο σύστημα.

«Θέλουμε παραπάνω ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι πληρώνονται γι’ αυτή την υπηρεσία μέχρι 65.000 ευρώ το χρόνο. Χρειάζονται άλλοι 1000 γιατροί για να έχουμε ένα πλήρως ομαλοποιημένο σύστημα», τόνισε.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Πλεύρης στις ηλικίες άνω των 60 ετών έχει εγγραφεί το 70% του πληθυσμού και μόνο το 40% στις ηλικίες 17 – 49 ετών. «Σιγά σιγά να ομαλοποιείται το σύστημα, ώστε και το επίπεδο των ραντεβού να είναι πολύ πιο εξορθολογισμένο» είπε και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες αγκάλιασαν το θεσμό» καθώς γράφτηκαν στην σχετική πλατφόρμα.

Η σημασία της πρόληψης στην υγεία

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που εμπλουτίζεται ολοένα μετά και την προσθήκη καρδιολογικών εξετάσεων.

«Στο “πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά” αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει τις 60.000 μαστογραφίες και έχουμε κοντά 4.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο», επισήμανε.

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και παιδιατρικών, ο κ. Πλεύρης δήλωσε το ζήτημα προκαλείται διότι τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι πιο φτηνά και γίνεται μια επιλογή των φαρμακαποθηκών σε συνεννόηση και με φαρμακεία να τα στέλνουν στο εξωτερικό.

«Αυτή τη στιγμή κλιμάκια του ΕΟΦ κάνουν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες. Τους έχει ζητηθεί να δηλώσουν τα αποθέματα και κάνουν ελέγχους. Ελέγχονται 9 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, αν έχουν παραβιάσει αυτόν το νόμο, άρα στο επίπεδο ελέγχου και στην πίεση θα ομαλοποιήσει την κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Και όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, «δεν μπορεί ο πολίτης και ειδικά γονέας να ταλαιπωρείται να βρει φάρμακα, οπότε αυτό το έχουμε βάλει σε πρώτη προτεραιότητα».

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταμοσχεύσεων λέγοντας ότι το υπουργείο έχει πάρει το πλαίσιο που υπάρχει στην Ισπανία, που είναι η πρώτη χώρα σε μεταμοσχεύσεις και το φέρνει στην Ελλάδα λέγοντας ότι δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να αποζημιώνονται όλες αυτές οι πράξεις.

«Αυτή τη στιγμή ένας νεφροπαθής, ο οποίος θα μεταμοσχευθεί, θα ζήσει 10 χρόνια περισσότερα και θα υπάρχει εξοικονόμηση για το κράτος γύρω στις 600.000 ευρώ από τα χρήματα που δίνονται για την την αιμοκάθαρση. Βελτιώνουμε την ποιότητα ενός ανθρώπου και είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπως είναι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».