homescreen

Κορωνοϊός – Γκάγκα: Χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός – Έρχεται τον Οκτώβριο το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Κορωνοϊός – Γκάγκα: Χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός – Έρχεται τον Οκτώβριο το επικαιροποιημένο εμβόλιο


ygeiamou.gr team

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα επισκέφτηκε το νοσκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη - Αναγνώρισε πως υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία, που δεν μεταφράζεται όμως σε εισαγωγές στις ΜΕΘ

Την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός επανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Παράλληλα απέκλεισε εμμέσως το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για την πανδημία εν μέσω καλοκαιριού.

«Αυτή τη στιγμή ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να φοράμε μάσκα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, με έμφαση δε στους ανθρώπους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν προβλήματα υγείας. Από την άλλη μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας θέλουν όλοι να μπορούν να πάρουν μια ανάσα παραπάνω. Είναι σημαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η κα Γκάγκα.

Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, αν και υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η πίεση αυτή δεν μεταφράζεται σε αύξηση των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια είναι θετικό.

«Τα νοσοκομεία πιέζονται αυτή τη στιγμή. Έχουν πολλές επισκέψεις ανθρώπων που είναι ύποπτα κρούσματα, έχουμε πολλές εισαγωγές άρα είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τον νου μας. Οι εισαγωγές μεταφράζονται πολύ λιγότερο σε ΜΕΘ. Έχουμε ελάχιστους σε ΜΕΘ. Πράγματι κάνει περισσότερο πυρετό, πόνο στο στήθος, βήχα παρά πνευμονίες βαριές. Οπότε αυτό είναι καλό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και ότι δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα που το παραμικρό μπορεί να τους απείλησε», είπε.

Παράλληλα εκτίμησε πως από τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Είναι ήδη σε διαδικασία γι’ αυτό και δεν πήραμε παραλαβές μέσα στο καλοκαίρι», δήλωσε η κα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, βρέθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», προκειμένου να παρακολουθήσει άσκηση ετοιμότητας η οποία είχε ως σενάριο την αρπαγή βρέφους από τη μαιευτική κλινική.

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αποτελεί κεντρικό μέλημα του υπουργείου τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Ξεκινάμε αυτό που λέμε «Safe Hospital» στα νοσοκομεία, μια προσπάθεια που έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό με τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας. Κεντρικό μέλημα του υπουργείου είναι η ασφάλεια των ασθενών αλλά και των εργαζομένων. Πρέπει να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση συναγερμού, όπως μια κατάσταση πυρκαγιάς ή σεισμού, μια περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας, να χαθεί ένας ασθενής ή να γίνει μια αρπαγή βρέφους. Όπως επίσης έχουμε αλλάξει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τον τρόπο που γίνεται η καταγραφή κάθε ασθενούς ώστε το προσωπικό να ξέρει τι να κάνει και που να δώσει περισσότερη προσοχή. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση αρπαγής βρέφους, όπου κλείδωσαν όλες οι πόρτες, το προσωπικό συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό και όλα πήγαν όπως θα έπρεπε. Θέλουμε να γνωρίζουν όλοι τις θέσεις τους σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και να αντιμετωπίζονται άμεσα παρόμοια περιστατικά», δήλωσε η κα Γκάγκα.

Ερωτηθείσα για τις μετακινήσεις γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία η Μίνα Γκάγκα είπε πως αυτή τη στιγμή είναι η μόνη λύση για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που υπάρχουν σε νοσοκομεία. Τόνισε δε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν θέσεις για την κάλυψη των αναγκών.

«Έγινε επίσης μια συνάντηση με εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών της περιοχής που είχε σχέση με τις μετακινήσεις γιατρών που είναι κάτι που γίνεται αυτήν περίοδο. Ουσιαστικά θέσεις προκυρήσουμε και είναι κάτι που θα το δείτε πολύ σύντομα. Αυτό το διάστημα υπάρχουν νοσοκομεία που χρειάζονται γιατρούς που δεν τους έχουνε, άρα δεν βλέπω ποιος άλλος τρόπος υπάρχει εκτός από το να μετακινηθούν. Ζητήσαμε εθελοντές, κάπου υπάρχουν εθελοντές κάπου όχι. Είναι σημαντικό όλοι να βοηθήσουμε για να μην μείνουν νοσοκομεία ακάλυπτα», ανέφερε η Μίνα Γκάγκα.

«Έχει γίνει σημαντική δουλειά από το υπουργείο Υγείας για την στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας με προσωπικό. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει μια δίκαιη κατανομή του προσωπικού στα νοσοκομεία τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις προκηρύξεις ενώ αναμένονται αποτελέσματα τον Δεκέμβριο», υπογράμμισε.

Όπως είπε στις δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, στο περιθώριο της επίσκεψής της στο «Παπαγεωργίου» συναντήθηκε και με εκπροσώπους των υγειονομικών που είναι σε αναστολή επειδή δεν εμβολιάστηκαν.

«Είχα συναντήσεις που έγιναν σε πολύ ήρεμο τόνο με τους εκπροσώπους των μη εμβολιασμένων για τα δικά τους ζητήματα και φυσικά είναι κάτι που μας απασχολεί σε κεντρικό επίπεδο», ανέφερε.

Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψή της στο «Παπαγεωργίου» η Μίνα Γκάγκα αποδοκιμάστηκε έντονα από υγειονομικούς που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου για τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Πηγή: Thestival

Ειδήσεις σήμερα:

Το 23-25% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ

Κορωνοϊός: Σύσταση ECDC και ΕΜΑ για τέταρτη δόση εμβολίου στους 60 ετών και άνω

Πλεύρης: Γιατί δεν γίνεται ξανά υποχρεωτική η μάσκα – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τα επόμενα μέτραΑπόρρητο Απόρρητο