Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξέφρασε σήμερα ο γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Ο μεγάλος φόβος είναι ότι θα έχουμε επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου. Τώρα, με τα αφρικανικά στελέχη, το 4.5, ο ιός μπορεί να φέρει ακόμα χειρότερες εκπλήξεις. Οι εν λόγω παραλλαγές της Όμικρον είναι αρκετά παθογόνες και πάρα πολύ μεταδοτικές. Ήδη, υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα», επισήμανε ο επιστήμονας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Ο γιατρός-ερευνητής τόνισε ότι το καλοκαίρι θα καθορίσει και τον χειμώνα και  αναφέρθηκε στους 3 μύθους γύρω από τον κορωνοϊό:

1. Η πανδημία τελείωσε

2. Τα εμβόλια προστατεύουν απόλυτα
3. Ο ιός θα γίνει γριπούλα.

«Ο ιός δεν ήταν ποτέ γριπούλα και δε θα γίνει ποτέ και προκαλεί σοβαρές βλάβες», τόνισε ο κ. Παυλάκης. «Όλοι έχουμε κουραστεί, θέλουμε να κάνουμε πράγματα, αλλά πρέπει να κοιτάμε την προστασία μας. Το καλύτερο είναι να κάνουμε τεστ συχνά και αν βγαίνει θετικό, να μην κυκλοφορούμε. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να γίνει τέταρτη δόση εμβολίου, ο γιατρός υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν με κορωνοϊό, δεν χρειάζονται επαναληπτική δόση για τους επόμενους 4-6 μήνες, ωστόσο είναι αναγκαία για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: 2.661 νέα κρούσματα σήμερα – Στους 118 οι διασωληνωμένοι και 11 θάνατοι

Ευλογιά των πιθήκων: 780 κρούσματα σε τρεις εβδομάδες ανακοίνωσε ο ΠΟΥ