Στην ανάγκη λήψης τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, όσοι έλαβαν τρίτη δόση έχουν έντεκα φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με κορωνοϊό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι με την τρίτη δόση έχουν ήδη εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Η τρίτη, αναμνηστική δόση, χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη χρονική διάρκεια προστασίας. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ενισχυτικής δόσεις είναι ίδιες και και ηπιότερες απ’ αυτές της δεύτερης, ενώ όσοι έχουν νοσήσει, θα πρέπει να κάνουν μία δόση εμβολίου.

Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονιό του

Μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την covid». Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του. Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, έχουν χάσει τον γονιό τους, δείχνει έρευνα επιδημιολόγου του CDC.  Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, δείχνει την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long covid, με μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός. Σε δύο ημέρες θα τιμηθούν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Θεοφανώ οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία του mRNA, οι θεμελιωτές της δημιουργίας των εμβολίων που μας έδωσαν την ελπίδα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών

Ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 62% γενικού πληθυσμού και 73% του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, για άτομα της ομάδας Α που δεν είχαν ανοίξει. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες κι άλλοι 50.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Αύριο, κινητά συνεργεία θα κάνουν εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης, ενώ την Πέμπτη σε Σέρρες και Φλώρινα. Οι κάτοικοι μπορούν να δουν στο site του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Θεμιστοκλέους κάλεσε τους πολίτες, ακόμη κι αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να επισκεφθούν τις κινητές ομάδες και να συζητήσει με το προσωπικό.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5-12 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η πρόβλεψη του Άντονι Φάουτσι είναι πολύ αισιόδοξη για τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών είναι πρόσφατη. «Είναι πολύ πρόωρο για τη χώρα μας για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών», διευκρίνισε.

Όσον αφορά στον ιό της γρίπης, σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι για την έξαρσή της, με τη χαλάρωση των μέτρων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός- Καμπανάκι από Τζανάκη: Πάμε για 3000 νεκρούς ως τα Χριστούγεννα αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: Το πρόγραμμα εμβολιασμών από κινητές μονάδες σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας

Κορωνοϊός – Merck: Αίτηση στον FDA για άδεια επείγουσας χρήσης του αντιικού της χαπιού