Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μίλησαν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Τζανάκης είπε πως με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Συμπλήρωσε δε πως «υποθέσαμε πως η χαλαρότητα των διακοπών αυτών των ανθρώπων υποκαταστάθηκε από μία επιτηρούμενη κανονικότητα η οποία δεν προσέδωσε πρόβλημα στην πανδημία».

Αυτό, συμπλήρωσε, το είδαμε και στα κρούσματα τα οποία από 3.000 ημερησίως έχουν πέσει στα 2.000 ημερησίως. Ο κ. Τζανάκης στην συνέχεια προέβλεψε πως θα δούμε μία σταθεροποίηση η οποία θα συνεχίσει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και αυτή είναι πολύ αισιόδοξη εάν επιβεβαιωθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως οδεύαμε προς μείωση, όσον αφορά στα κρούσματα, ωστόσο αυτή έχει ανακοπεί και παρατηρείται μία σταθεροποίηση, αλλά με 200.000 και 150.000 τεστ την ημέρα. Αυτή η σταθεροποίηση είναι πολύ σημαντική είπε γιατί θα δείξει πως η συμβολή των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι πολύ μεγάλη.

Από πλευράς του ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, είπε παρατηρώντας τα λύματα όλο το προηγούμενο διάστημα προβλεπόταν μείωση στα κρούσματα, ωστόσο δυστυχώς αυτή την εβδομάδα παρατηρείται μία συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, η οποία θα είναι πιο πάνω από το 30%.

Ποσοτικοποιώντας την αύξηση αυτή, ο κ. Θωμαΐδης μίλησε για 500 με 550 κρούσματα επιπλέον ειδικά στην Αττική.

Όπως είπε, το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα. Παράλληλα προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτώβρη θα έρθει το 5ο κύμα της πανδημίας.