homescreen

Το θαύμα των Χριστουγέννων: 17χρονη με κυστική ίνωση ξυπνά από κώμα

Το θαύμα των Χριστουγέννων: 17χρονη με κυστική ίνωση ξυπνά από κώμα


ygeiamou.gr team

Ένα χριστουγεννιάτικο «θαύμα» συνέβη στη Φλόριντα με πρωταγωνίστρια μία 17χρονη κοπέλα

H Christina (Chrissy) Van Der Velden η οποία πάσχει από κυστική ίνωση ξύπνησε μετά από μία βδομάδα που βρισκόταν σε κώμα.

Η έφηβη πάλευε με το γενετικό νόσημα, από τότε που ήταν βρέφος. Κατά την περίοδο του Halloween, όμως, η κατάστασή της επιδεινώθηκε απότομα ρίχνοντας την κοπέλα σε κώμα πριν από δύο εβδομάδες. Κι ενώ οι γονείς της είχαν απογοητευτεί κι ετοιμάζονταν να πουν το στερνό αντίο, μόλις μια βδομάδα μετά η 17χρονη ξύπνησε.

Παρά το ευχάριστο «θαύμα των Χριστουγέννων» ο δρόμος για την ανάρρωση της κοπέλας είναι ακόμα αρκετά μακρύς. Σύμφωνα με τους γιατρούς οι πνεύμονες της Chrissy έχουν χάσει πάρα πολλή δύναμη και χρειάζεται άμεσα μεταμόσχευση για να καταφέρει να επιβιώσει.

Εκτός από την κυστική ίνωση η 17χρονη πάσχει και από διαβήτη τύπου 1 ο οποίος προκαλείται όταν το σώμα παράγει από ελάχιστες έως μηδενικές ποσότητες ινσουλίνης.

Τι είναι η κυστική ίνωση

Η Κυστική Ίνωση ή Κυστική Ινώδης Νόσος ή Ινοκυστική Νόσος (Cystic Fibrosis στα Αγγλικά, Mucoviscidose στα Γαλλικά) είναι η πιο συχνή, παγκοσμίως, κληρονομική νόσος της λευκής φυλής, που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος και προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή ζωτικών οργάνων και τελικώς στην ανεπάρκεια αυτών.

Μόλις το 1989 εντοπίσθηκε το γονίδιο που σχετίζεται με την Κυστική Ίνωση και βρέθηκε η πιο κοινή γονιδιακή ανωμαλία ή μετάλλαξη, που ονομάζεται f508del ή ΔF508 και έχει ποσοστό εμφάνισης περίπου 70% στη Βόρεια Αμερική, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι απαντάται σε ποσοστό μεταξύ 50% και 55%. Από τότε, ανακαλύφθηκαν σχεδόν 2.000 τέτοιες μεταλλάξεις που προκαλούν Κυστική Ίνωση.

Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης (CFTR – Cystic Fibrosis Transmembrane Regulator) που ελέγχει τη διέλευση του χλωρίου από τις μεμβράνες των επιθηλιακών κυττάρων διαφόρων οργάνων του σώματος, όπως των πνευμόνων, του παγκρέατος, των ιδρωτοποιών αδένων και του εντέρου. Η δυσλειτουργία του γονιδίου έχει ως συνέπεια την προβληματική παραγωγή ή λειτουργία της πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα στα διάφορα όργανα να παράγεται από το επιθήλιο παχύρρευστη και κολλώδης βλέννη, που αποφράσσει τους πόρους των αδένων ή των αγωγών που υπάρχουν σε αυτά.

Για παράδειγμα, στους πνεύμονες η βλέννη αποφράσσει τους αεραγωγούς με συνέπεια συχνές μικροβιακές λοιμώξεις και ανοσολογικές αντιδράσεις, που οδηγούν στην έκκριση περισσότερης βλέννης, που ευνοεί με τη σειρά της την εγκατάσταση μικροβίων, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο. Στο πάγκρεας παρεμποδίζεται η παραγωγή των απαραίτητων για την πέψη των τροφών ενζύμων. Οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν πολύ αλμυρό ιδρώτα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους αφυδάτωσης, αλλά ταυτόχρονα βοηθάει στην ασφαλή διάγνωση της νόσου μέσω του test ιδρώτα.

Η μεγάλη ποικιλία των μεταλλάξεων, δημιουργεί και αντίστοιχη ποικιλία στην εμφάνιση συμπτωμάτων. Υπάρχουν μεταλλάξεις που επιτρέπουν σε κάποιο βαθμό την παραγωγή της πρωτεΐνης και οδηγούν σε πιο ελαφρά συμπτώματα (χαρακτηριζόμενα ως “mild CF”). Κάποιες μεταλλάξεις δεν δημιουργούν παγκρεατική ανεπάρκεια και δεν απαιτείται η λήψη ενζύμων για την πέψη των τροφών. Πάντως, ο συσχετισμός των μεταλλάξεων με την σοβαρότητα της νόσου σε έναν ασθενή, με εξαίρεση ίσως την κατάσταση του παγκρέατος, έχει αποδειχθεί αβάσιμος, λόγω άλλων πολλών και αστάθμητων παραγόντων που συμμετέχουν στην εξέλιξή της νόσου.Απόρρητο Απόρρητο