Στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα διαφορετικά εμβόλια για τον κορωνοϊό που αναπτύσσονται, αλλά και στον τρόπο που κάθε χώρα δίνει έγκριση για την κυκλοφορία ενός εμβολίου.

«Ο καθένας έχει τους ρυθμούς του. Ένα νοσοκομείο στην Κίνα χρειάζεται επτά ημέρες για να χτιστεί, στην Αγγλία επτά μήνες. Άλλους ρυθμούς έχουν οι αμερικανικές αρχές αδειοδότησης των εμοβλίων, άλλους ρυθμούς οι ευρωπαϊκές αρχές και άλλους έχουν οι βρετανικές αρχές που είναι πιο ευέλικτες. Έτσι προκύπτουν οι διαφορετικές ημερομηνίες κυκλοφορίας των εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν ένα κράτος αποφασίσει να οργανώσει τον εμβολιασμό, όπως οργανώνει τις εκλογές, ενδεχομένως να καταφέρει να εμβολιάσει τους πάντες μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Αν πάει να εμβολιάσει τον κόσμο με ιατρικό ραντεβού, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο».

Για τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τον τρόπου εμβολιασμού των πολιτών, μόλις το εμβόλιο φτάσει στη χώρα μας, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «τα 1000 εμβολιαστικά κέντρα που οργανώνει το υπουργείο, για τα οποία θα κάνουμε μια προσπάθεια με να πολλαπλασιαστούν θα έχουν δυνατότητα εμβολιασμού 2 εκατ. ανθρώπων τον μήνα» και εξήγησε ότι «αν αλλάξει η οργάνωση, αυτός ο αριθμός μπορεί να αλλάξει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω». 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, τόνισε επίσης ότι υπάρχει μία σύγχυση στον κόσμο σχετικά με το ποιο εμβόλιο θα κάνει και διευκρίνισε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «ο εμβολιασμός είναι έναντι ενός ιού και τα εμβόλια είναι περισσότερα από ένα», εξήγησε, ωστόσο ότι «δεν έχει σημασία αν κάποιος θα κάνει το ένα ή το άλλο εμβόλιο, γιατί εξάλλου δεν θα είναι όλα διαθέσιμα από την αρχή».

Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι παίζει και σημαντικό ρόλο ο τρόπος διατήρησης του κάθε εμβολίου από άποψη ευχρηστίας, καθώς ένα εμβόλιο διατηρείται σε βαθιά κατάψυξη, άλλο στην κατάψυξη και άλλο στο ψυγείο.

Γιατί δεν υποχωρούν τα κρούσματα

Σε ερώτηση του κ. Πρετεντέρη σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δεν υποχωρούν τα κρούσματα, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι «μας στενοχωρεί που τα μέτρα δεν αποδίδουν όσο θα θέλαμε, γιατί κουράζει πέρα από οτιδήποτε άλλο και αυτή η πολύ αργή βελτίωση είναι βασανιστική» και συμπλήρωσε ότι «οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και άρα χρειάζεται και πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να περιοριστεί».

«Δεν έχουμε τίποτα άλλο, πέρα από το να δώσουμε κουράγιο ο ένας στον άλλο και να επιμείνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσο για το πότε θα αρχίσουν να βελτιώνονται οι αριθμοί, κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων θα δούμε τους αριθμούς που θέλουμε να δούμε» και πρόσθεσε ότι «όσο αρχίζει ο εμβοολιασμός θα μπαίνουμε σε μια άλλη πραγματικότητα και θα φτάσουμε σε ένα καλό λιμάνι μέχρι την άνοιξη του 2021».

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΙΣ, τόνισε ότι «το βόρειο κομμάτι της χώρας βρίσκεται σε κακή κατάσταση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το νότιο βρίσκεται σε καλή. Και στο νότιο κομμάτι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αυτό φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Το ποσοστό κάλυψης των εντατικών παντού είναι υψηλό. Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να νιώθει ότι είναι ελεύθερη του προβλήματος», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Παγώνη: Στείλαμε εξώδικο στον κ. Εξαδάκτυλο για όσα είπε για τους γιατρούς του ΕΣΥ