Κομβική ήταν η χθεσινή ημέρα για την επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά, τοπικό lockdown σε περιφερειακή ενότητα – στην Κοζάνη– με τον συναγερμό να ηχεί ολοένα και πιο δυνατά και στις όμορες περιοχές. Ταυτόχρονα, η 15η Οκτωβρίου εξελίχθηκε σε μια ημέρα με ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις: είναι η δεύτερη χειρότερη ημέρα του τρέχοντος μήνα σε αριθμό κρουσμάτων και σε αριθμό εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και η χειρότερη σε ό,τι αφορά τις απώλειες και τον αριθμό των θυμάτων.

Τα 453 κρούσματα του χθεσινού 24ωρου μπαίνουν στο αρνητικό βάθρο της επιδημίας στη δεύτερη θέση πλάι στα 460 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 2 Οκτωβρίου η οποία διατηρεί την πρωτιά των κρουσμάτων μέχρι τώρα.

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης σημειώνοντας ότι «πριν από έναν μήνα δεν υπήρχε ανησυχία. Τις τελευταίες 15 ημέρες βλέπαμε πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέλιξη αυτή οφείλεται «ίσως επειδή δεν τηρούνται τα μέτρα, ίσως επειδή η Κοζάνη είναι το κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας με πολλές υπηρεσίες και υψηλή επισκεψιμότητα».

«Ενωμένοι και με εμπιστοσύνη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις πιστεύω ότι σε 14 ημερες θα είναι τα πράγματα καλύτερα» πρόσθεσε.

Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε έναν προβληματισμό για τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων. «Έπρεπε και σε αυτά να υπάρχουν μέτρα αφου υπάρχει δυνατότητα να γίνουν μαθήματα μέσω διαδικτύου όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα. Αφού είμαστε στο κόκκινο έπρεπε και αυτά να κλείσουν» ειπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στα 460 επειδή συμπεριλήφθηκαν τα 114 θετικά στον κορωνοϊό άτομα που είχαν εντοπιστεί σε εργοστάσιο της Σκύδρας Πέλλας, άφηνε κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας για τη διασπορά των κρουσμάτων και τον αριθμό τους (346) στην υπόλοιπη χώρα. Το ότι χρειάστηκαν 13 ημέρες για να φτάσει ο ημερήσιος αριθμός θετικών στον κορωνοϊό ατόμων τον αριθμό-ρεκόρ με τη συρροή της Σκύδρας και χωρίς να περιλαμβάνει ανάλογο αριθμό συρροών, αποτελεί σίγουρα μια αρνητική ένδειξη για την κυκλοφορία του κορωνοϊού και την ταχύτητα μετάδοσης των νέων λοιμώξεων.

Νέοι τα περισσότερα κρούσματα

Όπως είπε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας απο τις 6 το πρωί της Παρασκευής η εικόνα στην πόλη θυμίζει την άνοιξης με το γενικό lockdown σε όλη την χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός πως το νοσοκομείο έχει χρόνια προβλήματα, έχει εγκαταλειφτεί για χρόνια στην τύχη του και δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε γιατί χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση και όλα αυτά συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο με συνέπεια να υπάρχει αυτή η εικόνα.

Κατά τον κ. Μαλούτα ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων ήταν σε νεαρές ηλικίες δηλαδή κάτω από τα 35.

Μάλιστα υπογράμμισε πως προσπάθησαν να προσεγγίσουν και να ενημερώσουν τους νέους με πρόσωπα και πράγματα που είναι οικεία σε αυτούς όπως γνωστούς YouTubers.

Η ροή των ασθενών

Μεγάλη ήταν η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο. Έγιναν 85 εισαγωγές σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, με τις περισσότερες εξ αυτών σε εκείνα της Αττικής. Μέσα στον Οκτώβριο έχει καταγραφεί και άλλη μια φορά ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας, με 113 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε μία ημέρα.

Επίσης, η χθεσινή εξελίχθηκε σε μια ημέρα δύσκολη, με βαριά τη σκιά του θανάτου στα νοσοκομεία κορωνοϊού, καθώς 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σκληρή μάχη με τις επιπλοκές της λοίμωξης covid-19. Το ίδιο σκηνικό είχε διαμορφωθεί και στις 11 Οκτωβρίου, οπότε είχαν καταγραφεί οι θάνατοι επίσης 13 ανθρώπων. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως κινείται χαμηλά, μακριά από αρνητικές επιδόσεις, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Εχθές οι διασωληνωμένοι ήταν 83, που απέχει πολύ από τον αριθμό-ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί προ 10ήμερου.

Μέσα στον Οκτώβριο στη λίστα με τους νεκρούς λόγω της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν προστεθεί 91 άτομα. Η σχετική λίστα αριθμεί 483 άτομα. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο αριθμός των 91 θυμάτων είχε «στοιχειώσει» τη χώρα ως μαύρος απολογισμός για τον περασμένο Απρίλιο, κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, αντιλαμβάνεται ότι πλέον ποια είναι η επίπτωση του κορωνοϊού. Ο μήνας με τους περισσότερους νεκρούς από την αρχή της επιδημίας είναι ο Σεπτέμβριος (125).

Οι τέσσερις λόγοι που «κοκκίνισαν» την Κοζάνη

Το πρώτο τοπικό lockdown, δηλαδή ανώτατο επίπεδο συναγερμού 4 και τα συνακόλουθα μέτρα, επιβλήθηκε στην Κοζάνη, σηματοδοτώντας ενδεχομένως και τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού. Εκτός από την Κοζάνη, οι Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πέλλας αθροίζουν σταθερά κάθε ημέρα νέα κρούσματα, προστίθενται συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είτε στα νοσοκομεία είτε σε απομόνωση κατ’ οίκον.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η Περιφερειακή ενότητας Κοζάνης για 14 ημέρες περνά στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, βάσει του οποίου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί με αναστολή λειτουργίας των περισσότερων δραστηριοτήτων.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ στην Κοζάνη: 227 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 227 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και 554 επαφές αυτών σε περιορισμό.

Η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας βασίστηκε σε τέσσερις παράγοντες:

-τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.

-τη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19 και 3 εισαγωγές στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.

-την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως μαρτυρούν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.

τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters (εστίες κορωνοϊού) σε όλη την περιοχή.

Τι προβλέπεται στο τοπικό lockdown

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, από σήμερα και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρουςη αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

• Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

• Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

• Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

• Κινηματογραφικές προβολές

• Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

• Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

• Μουσικές σκηνές

• Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

• Παιδότοποι

• Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

• Γυμναστήρια

• Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

• Λιανεμπόριο

• Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

• Συνέδρια / Εκθέσεις

• Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

*Φωτογραφία άρθρου: Νίκος Κουτουλας