*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Βήμα-βήμα και κατά περίπτωση θα προχωρά το υπουργείο Παιδείας στην νέα σχολική πραγματικότητα λόγω κορωνοιούΗ κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά ενώ το νέο «τοπίο» περιλαμβάνει κύμα καταλήψεων αλλά και κλείσιμο σχολείων λόγω κορωνοιού αλλά και Ιανού. Στη Δυτική Ελλάδα θα μείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία σε τρεις περιφερειακές ενότητες ενώ εκατοντάδες σχολεία θα μείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, σε περιοχές που θα επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι δήμαρχοι βγάζουν συνεχώς ανακοινώσεις για κλειστά σχολεία λόγω του κυκλώνα. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία: Στους νομούς Αιτολωακαρνανίας, Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλλονιάς, Ιθάκης, Ζακύνθου, ενώ κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία και στον δήμο Θηβαίων, στο δήμο Αργους Μυκηνών, Ερμιονίδας, Επιδαύρου, Νεμέας, Ξυλοκάστρου, Χαλκίδας, Κύμης και δυτικής Μάνης.

Κλειστά 17 σχολεία και τμήματα – Δείτε τη λίστα 

kleista_sxoleia

Πως θα γίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Βασικό στοιχείο της επόμενης ημέρας για τα σχολεία που είναι κλειστά λόγω κορωνοιού είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αφορά τους μαθητές τμημάτων ή σχολείων που τελούν σε αναστολή λειτουργίας και όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή μένουν με άτομο που νοσεί από κορωνοϊό. Επίσης, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αφορά τους μαθητές τμημάτων ή σχολείων που τελούν σε αναστολή λειτουργίας και όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή μένουν με άτομο που νοσεί από κορωνοϊό Σύμφωνα με οδηγίες που εστάλησαν στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας, μέχρι σήμερα οι γονείς μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά ότι τα παιδιά τους εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο σχολείο.

Κύμα καταλήψεων

Δέκα σχολεία στην Πάτρα τελούν υπό κατάληψη. Τα αιτήματα των μαθητών είναι να μη φορούν μάσκα, να έχουν λιγότερους μαθητές οι αίθουσες αλλά και να καθαρίζονται καλά τα σχολεία τους. Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκεται το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

Ποια σχολεία είναι κλειστά

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας κλειστά θα παραμείνουν:

-όλα τα σχολεία στην Περιφέρεια Λέσβου,

-όλα τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,

-το δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου,

-το 20 δημοτικό Βουτών,

-το 2ο γενικό λύκειο Καισαριανής,

-το νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής Καλλιθέας Λήμνου,

-το τμήμα Β5 του 2ου γυμνασίου Πύργου Ηλείας και

-το 7ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας.

Τι έγινε στο Κερατσίνι

Ύστερα από τεστ σε μαθητή η οικογένεια ενημερώθηκε αρχικά πως το τεστ ήταν αρνητικό και έτσι το παιδί πήγε σχολείο και ήρθε σε επαφή με μαθητές και καθηγητές. Στην συνέχεια όμως η οικογένεια ενημερώθηκε πως τελικά τα αποτελέσματα ήταν θετικά και πως είχε γίνει λάθος. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Κερατσινίου το σχολείο απολυμάνθηκε. ια την αναστάτωση που προκλήθηκε σε γυμνάσιο στο Κερατσίνι έπειτα από τον εντοπισμό μαθητή θετικό στον κορωνοϊό, εξέδωσε ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ, καθώς το πρώτο τεστ στο οποίο υπεβλήθη ο μαθητής βγήκε αρνητικό. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: «Σχετικά με δημοσιεύματα, που αφορούν σε λανθασμένη διάγνωση τεστ σε μαθητή στο Κερατσίνι (αρχικά αρνητικός και τελικά θετικός στον κορωνοϊό) αξίζει να διευκρινιστεί, ότι η διάγνωση και η ανακοίνωση για κάθε κρούσμα γίνεται από το εκάστοτε συμβεβλημένο Εργαστήριο και όχι από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος ενημερώνεται για το αποτέλεσμα». Και καταλήγει: «Κατά συνέπεια μόλις ο ΕΟΔΥ πληροφορήθηκε από το Εργαστήριο για τη λανθασμένη διάγνωση ανταποκρίθηκε άμεσα, ενημέρωσε τη σχολική κοινότητα και πραγματοποίησε τεστ στους γονείς του μαθητή». Σήμερα οι εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας, ενώ οι γονείς ζητούν δωρεάν τεστ για όλα τα παιδιά.

Κρούσμα σε σχολείο της Γλυφάδας

Εκπαιδευτικός Δημοτικού Σχολείου της Γλυφάδας διαγνώστηκε με Κορωνοϊό. Έτσι από σήμερα και για τις επόμενες 14 ημέρες το τμήμα που διδάσκει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν θα λειτουργήσει. Την είδηση έδωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου με την ακόλουθη ανακοίνωση:“Εκπαιδευτικός στο … Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδα διαγνώστηκε σήμερα με Κορωνοϊό. Προχωράμε αμέσως σε απολύμανση του σχολείου (θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ) και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ εφαρμόζεται από την διεύθυνση του σχολείου το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για την προστασίατης δημόσιας υγείας.

Στην Δάφνη

Κλειστό θα παραμείνει τμήμα στο 7ο δημοτικός σχολείο της Δάφνης , μετά από κρούσμα κορωνοιού σε εκπαιδευτικούς.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με νέα διάταξη την απόφαση για αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων λαμβάνει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης μετά από γνώμη του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ, κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ή μέλος των σχολικών μονάδων, εφόσον εμφανίσει συμπτώματα στο σπίτι, παραμένει σε αυτό και ενημερώνει το σχολείο.

Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης για τα συμπτώματα αυτά.
Αν ένας μαθητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι, τότε ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:

Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια

Απομόνωση παιδιού σε ειδικά διαμορφωμένο, καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκα

Τόσο το παιδί, όσο και το προσωπικό που το επιτηρεί φροντίζουν για σχολαστική υγιεινή χεριών και λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα (αδιάβροχη ποδιά, μάσκα,  μετωπίδα, γάντια)

Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί

Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να επισκεφτεί γιατρό

Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, να γίνει τεστ κατά προτεραιότητα

Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση κατ΄οίκον και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του.

Τι θα συμβεί αν μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού του σχολείου εμφανίσει συμπτώματα

Αποχωρεί άμεσα από το σχολείο

Σε περίπτωση που έρθει κάποιος να τον πάρει, παραμένει σε απομονωμένο χώρο

Επίσκεψη σε γιατρό και εκτίμηση συμπτωμάτων

Αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται τεστ κατά προτεραιότητα

Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του εν αναμονή των αποτελεσμάτων