Οι δηλώσεις των μισθωτών στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr που μέχρι αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 323.000 θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου. Όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση ανάλογα με το ΑΦΜ τους θα έχουν ξανά την ευκαιρία για υποβολή μετά τις 10 Απριλίου καθώς κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Μεταξύ 11 και 13 Απριλίου, οι εργαζόμενοι ή και οι εργοδότες τους που έχουν υποβάλει αίτηση θα μπορούν να διορθώσουν τυχόν λάθος στοιχεία.

Το χρονοδιάγραμμα των καταβολών έχει ως εξής: Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου και θα αφορούν τους δικαιούχους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή.

Οι εργαζόμενοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις από τις 11 έως τις 20 Απριλίου αναμένεται να λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 25 και 27 Απριλίου. Ένα τρίτο κύμα αιτήσεων θα μπορεί να υποβληθεί από 21 έως 30 Απριλίου, προκειμένου να πληρωθούν από 5 έως 7 Μαΐου.

Τα 800 ευρώ καλύπτουν διάστημα 45 ημερών δηλαδή αν ο εργαζόμενος τέθηκε σε καθεστώς αναστολής την 1η Απριλίου ,καλύπτεται μέχρι τις 15 Μαΐου. Στελέχη της κυβέρνησης άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η επιδότηση των 800 ευρώ να επαναληφθεί για ένα ακόμη 45ήμερο, καθώς συνεχίζεται η επέλαση του απειλητικού ιού.

Σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες με έως 5 εργαζόμενους. Γι’ αυτή την κατηγορία, όπως και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης του προσωπικού.

Παράλληλα αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια φεβρουαρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Οι ασφαλισμένοι (είτε πλήττονται είτε όχι) έχουν την επιλογή της έκπτωσης 25% , αν καταβάλουν τις εισφορές μέχρι τις 10 Απριλίου εφόσον η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που χτύπησε τον πλανήτη συνεχιστεί.