Τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά στον πλανήτη δείχνει ένα βίντεο-γράφημα που δημιούργησε το BBC, με στοιχεία από τον Johns Hopkins University.

Στο γράφημα απεικονίζεται η πορεία της πανδημίας το διάστημα από 22 Ιανουαρίου μέχρι 5 Απριλίου. Αρχικά, στο βίντεο-γράφημα επικρατεί μία και μόνο μπάρα, εκείνη της Κίνας. Καθώς περνούν οι πρώτες μέρες, κρούσματα εμφανίζονται σε άλλες χώρες της Ασίας, ωστόσο ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός. Αρχές Φεβρουαρίου, το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ανεβαίνει σιγά σιγά στη δεύτερη θέση, όπου και παραμένει για κάποιο διάστημα, με τα κρούσματά του να ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Ωστόσο οι δραματικές αλλαγές για την Ευρώπη ξεκινούν γύρω στις 21-22 Φεβρουαρίου, όταν ξεκινάει η ραγδαία άνοδος της Ιταλίας στο γράφημα, και ο τρομακτικός πολλαπλασιασμός των θυμάτων στη Γηραιά Ήπειρο. Σύντομα η Ιταλία ξεπερνάει τη Νότια Κορέα και πλέον ξεκινάει μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση, η ταχύτητα της οποίας τρομάζει.

Ανάλογη πορεία ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ισπανία και άλλες χώρες, με κάθε μέρα να μεταμορφώνει το «χάρτη» του ιού. Τελικά φτάνουμε στο «σήμερα», με τις ΗΠΑ να φιγουράρουν στην πρώτη θέση του γράφήματος και την Κίνα να είναι πλέον έκτη.

Σήμερα, πάνω από 1,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε 183 χώρες ανά την υφήλιο, και περίπου 68.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον τα διπλάσια επιβεβαιωμένα κρούσματα από τη δεύτερη χώρα στην κατάταξη, ενώ πάνω από τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία  να θρηνούν τα περισσότερα θύματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: 3.667 κρούσματα στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο – 92 νέοι θάνατοι

Κορωνοϊός – Βασίλισσα Ελισάβετ: Ιστορικό διάγγελμα: «Θα νικήσουμε»