Γεμάτη υποσχέσεις ήταν η ομιλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου (4/2).

Ο κ. Ξανθός αφού ανέλυσε για πολλοστή φορά την προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αργά και βασανιστικά υλοποιείται, με ανεπαρκή αριθμό γιατρών και Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και την κάθε άλλο παρά απρόσκοπτη πρόσβαση σε νέες διαγνωστικές εξετάσεις και καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο, αναφέρθηκε στους οκτώ άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Καρκίνου.

«Αναμένεται σύντομα η κοστολόγηση και έγκριση αποζημίωσης 12 νέων βιοδεικτών από το ΚΕΣΥ, με βάση τους οποίους θα είναι εφικτή η πιο στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία μορφών καρκίνου που σχετίζονται με γονιδιακές μεταλλάξεις», υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας.

Για το εξαγγελθέν Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΝΠΙΔ που θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων πρόληψης και ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών, την προαγωγή της έρευνας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και τη συνεργασία με δημόσιες δομές υγείας, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα, Επιστημονικές Εταιρείες, Διεθνείς Οργανισμούς και Ιδρύματα) ο υπουργός Υγείας είπε ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που είναι έτοιμο να εισαχθεί στη Βουλή, άγνωστο όμως πότε θα συμβεί αυτό.

Αναφορικά με την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στον μηχανισμό Αξιολόγησης Φαρμάκων και Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), ο οποίος διασυνδέεται με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης και με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) του ΕΟΠΥΥ, που ωστόσο παρουσιάζει ήδη δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις ως προς την διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων.

Για την ενσωμάτωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είπε ότι έχουν ήδη εκπονηθεί σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες και εκκρεμεί η λειτουργική τους ένταξη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Τα Μητρώα Ασθενών, τα οποία θα διαλειτουργούν με τα Πρωτόκολλα και την Επιτροπή ΗΤΑ καθώς και με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), βρίσκονται ακόμα υπό κατάρτιση, ενώ έχει δρομολογηθεί και η ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας.

«Η αρχική πρόβλεψη είναι να λειτουργήσουν 4 Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας στο πλαίσιο του Δημόσιου Τομέα και μάλιστα με προτεραιότητα στην Ογκολογία. Στόχος η σταδιακή εφαρμογή στην κλινική πράξη των νέων, επαναστατικών εξελίξεων στη μοριακή ιατρική , στη γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία , που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην προσέγγιση και αντιμετώπιση του καρκίνου», είπε ο κ. Ανδρέας Ξανθός.

Υποσχέθηκε δε και την αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών, με την ευχερή πρόσβαση σε οπιοειδή αναλγητικά και φαρμακευτική κάνναβη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με «ειδικής συνταγή ναρκωτικών» που θα χορηγείται από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα επώδυνων συνδρόμων και ειδικά μητρώα ασθενών.

Παραδεχόμενος την απουσία προληπτική πολιτικής σε ότι αφορά στην Υγεία, ο υπουργός είπε ότι χρειάζεται η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, με στόχο την προαγωγή της υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση της αποφεύξιμης θνησιμότητας λόγω νεοπλασματικών παθήσεων. «Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι σε εξέλιξη και έχει ως “πυρήνα” της τις αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), τον οικογενειακό γιατρό και την διεπαγγελματική ομάδα υγείας , την κουλτούρα της πρόληψης, της αγωγής υγείας και της κοινοτικής φροντίδας. Το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον, οι χρόνιες λοιμώξεις που ευνοούν την καρκινογένεση (Ηπατίτιδα C κ.λπ.), είναι οι προτεραιότητες ενός οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αποτροπής ενός σημαντικού φάσματος ογκολογικών παθήσεων, εξήγησε.

Τέλος, σε ότι αφορά το κάπνισμα και τη μη πιστή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «έχουμε την υποχρέωση να υπερβούμε άμεσα και αποφασιστικά το διαχρονικό έλλειμμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Έχουμε χρέος όλοι, Πολιτεία, πολιτικό σύστημα, επιστημονική κοινότητα, κοινωνικοί φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας με στόχο την προστασία της ατομικής και της Δημόσιας Υγείας από την αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Χρειάζεται προφανώς διατομεακή συνεργασία και διϋπουργικός συντονισμός για τον αποτελεσματικό έλεγχο της απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση στο θέμα της απαγόρευσης της διαφήμισης και της προώθησης καπνικών προϊόντων κάθε μορφής . Είναι ζήτημα τήρησης στοιχειωδών όρων και βασικών standards Δημόσιας Υγείας, είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και Πολιτισμού μιας χώρας».