Γράφει η Στεφανία Σούκη

Σε καθήλωση της συντριπτικής πλειονότητας των αεροσκαφών της στο έδαφος τις επόμενες 7-10 ημέρες προχωρά η Ryanair λόγω κορωνοϊού.

Πλέον, για το δίμηνο Απριλίου- Μαϊου, σε πρώτη φάση, η μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική της Ευρώπης μειώνει τη χωρητικότητα των προσφερόμενων θέσεων κατά 80% και «δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της πλήρους καθήλωσης των αεροσκαφών της». Ο επικεφαλής της εταιρείας μάλιστα Michael O’Leary σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι η εταιρεία μπορεί να επιβιώσει ακόμη και με μηδενικό πρόγραμμα «για μακρά περίοδο» θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία εργαζομένων και επιβατών.

«Κατά την περασμένη εβδομάδα, η εξάπλωση του Covid-19 και οι σχετικοί περιορισμοί που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικό, αρνητικό αντίκτυπο στα δρομολόγιά της. Τις τελευταίες επτά ημέρες η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Δημοκρατία της Τσεζίας, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ελλάδα, το Μαρόκο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Κύπρος έχουν εισάγει περιοριστικά μέτρα στις πτήσεις- διαφορετικά ανάλογα με την κάθε χώρα, απαγορεύοντας ακόμη και τις πτήσεις σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Aκόμη όμως και στις χώρες όπου ο στόλος δεν είναι αυτή την στιγμή καθηλωμένος στο έδαφος, οι περιορισμοί για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των επιβατών και οι λοιπές απαγορεύσεις μπορεί να καταστήσουν τις πτήσεις πρακτικά πολύ δύσκολες έως και αδύνατες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, Michael O’Leary «επικοινωνούμε με τους επιβάτες μέσω email και SMS και οργανώνουμε έκτακτες πτήσεις ώστε να επαναπατριστούν οι πελάτες μας ακόμη και σε χώρες όπου υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Η Ryanair παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περικόψει δαπάνες και να βελτιώσει τις ταμειακές ροές, είναι ένας αεροπορικός όμιλος με υγιή στοιχεία και μπορούμε -και θα το πράξουμε- να επιβιώσουμε για μακρά περίοδο με μειωμένα ή ακόμη και μηδενικά δρομολόγια, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία των ανθρώπων και των επιβατών μας».

Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, η Ryanair αναλαμβάνει άμεσα μέτρα για τη μείωση των λειτουργικών της εξόδων και τη βελτίωση των ταμειακών ροών, με μέτρα όπως η καθήλωση του στόλου, «πάγωμα» προσλήψεων και εισαγωγή εθελουσιών, μείωση των ωρών εργασίας κ.τ.λ.. Η εταιρεία προσθέτει ότι «συνεργάζεται με τους ανθρώπους της και τα συνδικάτα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει αυτό το έκτακτο και πρωτοφανές γεγονός, ο αντίκτυπος και η διάρκεια του οποίου είναι προς το παρόν αδύνατο να προσδιοριστεί».

Ο όμιλος επισημαίνει ακόμη ότι διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και ισοδύναμα αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ και αυτή την στιγμή επικεντρώνεται στο να εφαρμόσει όσο το δυνατόν καλύτερα το υφιστάμενο πρόγραμμα με τους περιορισμούς στις αερομεταφορές, ώστε να «επαναπατριστούν ταξιδιώτες, παρά τις απαγορεύσεις των πτήσεων και τη μείωση των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω των περιορισμών».