*Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) απέστειλε επιστολές για το θέμα του κορωνοϊού στα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, όπως και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην οποία αφενός επισημαίνει ότι η λήψη των αναγκαίων μέτρων είναι θέμα αρμοδιότητας του ΕΟΔΥ και αφετέρου εκφράζει την ανησυχία που επικρατεί για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια της χώρας.

Παράλληλα, η ΕΔΕ επισημαίνει την πρόθεσή της να συμβάλλει στο έργο του ΕΟΔΥ, όπως και αναλαμβάνει την υπεύθυνη διαβίβαση των οδηγιών του Οργανισμού προς τα μέλη της.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ έχεις ως εξής:

«Η Ένωση ακολουθώντας όλο το προηγούμενο διάστημα μια υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση είχε διαρκή ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια.

Τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή είναι υπόθεση του αρμόδιου Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και δεν είναι νοητό να υποδεικνύονται από μεμονωμένα άτομα που δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις επιτείνοντας έτσι τη σύγχυση και τον πανικό.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ένωση απέστειλε έγγραφο στον ΕΟΔΥ, κοινοποιούμενο στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, με το οποίο κάνουμε υπόμνηση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα δικαστήρια (αθρόα παρουσία χιλιάδων πολιτών, ανάγκη φυσικής παρουσίας που δεν υποκαθίσταται με εξ’ αποστάσεως εργασία, έλλειψη αντισηπτικών και στοιχειωδών μέσων ατομικής υγιεινής). Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ανησυχία που επικρατεί για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια της χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και δηλώνουμε τη διάθεσή μας για χορήγηση όλων των δεδομένων που άπτονται της λειτουργίας των δικαστηρίων και θα συμβάλουν στο έργο του ΕΟΔΥ, καθώς και για την υπεύθυνη διαβίβαση των οδηγιών του Οργανισμού προς τα μέλη μας».

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα κορωνοϊού: Αγωνία για τις νέες ανακοινώσεις – Συναγερμός για τον 70χρονο που βρέθηκε θετικός στο «Αλεξάνδρα»