Στους πιο σημαντικούς κρίκους που συνέβαλαν στη δωρεά οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας αφιερώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) η εφετινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η οποία εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο: στις οικογένειες που συναίνεσαν στην προσφορά οργάνων των αγαπημένων τους προσώπων που «έφυγαν» και στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που συνεργάστηκε μαζί τους για την αξιοποίηση των «δώρων ζωής» από τους δότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας, το τρέχον έτος έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 30% στα ποσοστά δωρεάς οργάνων στη χώρα μας σε σχέση με το έτος 2018, γεγονός που κατά τον Οργανισμό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο τόσο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 53 δότες οργάνων, ενώ το 2018 οι δότες ήταν συνολικά 45. Το 2017 ήταν πιο δυνατή χρονιά σε ό,τι αφορά τις δωρεές οργάνων αφού συνολικά οι δότες οργάνων ήταν 67, ενώ σε χαμηλά επίπεδα είχε κυμανθεί η δωρεά οργάνων το 2016 όπου αναφέρθηκαν 51 δότες.

«Η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων αποτελεί ένα μεγάλο άλμα αγάπης και προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου, θα ήθελα εγώ προσωπικά και τα μέλη του ΔΣ του ΕΟΜ να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που βρήκαν την δύναμη να κάνουν αυτό το άλμα αγάπης υπερβαίνοντας την οδύνη για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά Δωρεάς Οργάνων στη χώρα μας και αυτό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της κοινωνίας σ΄ ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε 140 πάσχοντες συνανθρώπους μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ανδρέας Καραμπίνης.

Σημειώνει επίσης πως η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρο ζωής το οποίο αναμένουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας.

«Το δώρο αυτό προέρχεται από τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά με τη Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και την ένταξή μας στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών. Ταυτόχρονα το δώρο αυτό προέρχεται από την ψυχική δύναμη των οικογενειών των δοτών που μέσα από τον πόνο της απώλειας βρίσκουν την δύναμη να δώσουν την συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων σε άλλους πάσχοντες συνανθρώπους μας» τονίζει, περιγράφοντας και τις δύο βασικές «δεξαμενές» οργάνων για μεταμόσχευση, τους δότες που έχουν δηλώσει εν ζωή ότι επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους μετά τον θάνατο και τις οικογένειες θανόντων οι οποίες προσφέρουν παρά τον πόνο της απώλειας τα όργανα των αγαπημένων τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΜ τηρεί το «Εθνικό Μητρώο Δωρητών».

Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας: Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων
Παρά τη μικρή αύξηση στη δωρεά οργάνων το εφετινό έτος που καταγράφηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, τα στοιχεία που αφορούν συνολικά –και τα οποία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)- το θέμα δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε αριθμό δωρητών, όσο και σε αριθμό μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Και δυστυχώς φαίνεται απολύτως «φυσιολογικό» με δεδομένη την άγνοια ή την ελλιπή ενημέρωση των Ελλήνων σχετικά με τη δωρεά οργάνων που προσφέρει ένα πολύτιμο δώρο της ζωής σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Η συνέχεια είναι το ίδιο θλιβερή και στην επίπτωση αυτής της άγνοιας στην έκβαση του αγώνα ζωής που δίνουν όσοι ασθενείς μπαίνουν στη λίστα αναμονής για μόσχευμα. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα του ΙΣΑ, ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια. Όμως, το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα που καθιστούν τη χώρα μας ουραγό ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες σε δωρεά οργάνων και επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Η ανεπάρκεια κλινών και προσωπικού στις ΜΕΘ ,η αποτυχία έγκαιρου εντοπισμού των δυνητικών δοτών και η έλλειψη ενός οργανωμένου και επαρκούς Δικτύου Συντονισμού είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Καλούμε σε συστράτευση τους αρμόδιους φορείς για να συνδράμουμε στον Εθνικό σκοπό της αύξησης και ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Πατούλης.