homescreen

ΜΕΘ: 48 ασθενείς σε λίστα αναμονής – Χωρίς Αιμοδυναμικό και Ακτινολογικό το «Αττικόν»

ΜΕΘ: 48 ασθενείς σε λίστα αναμονής – Χωρίς Αιμοδυναμικό και Ακτινολογικό το «Αττικόν»


Μαίρη Μπιμπή

Επικίνδυνες συνθήκες επικρατούν σε δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ και των ράντζων που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους αλλά και βασικά ιατρικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας

Σε πραγματική παραλυσία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) χθες Τρίτη 48 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, λοιπόν, γιατί δεν τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ΜΕΘ στο ΕΣΥ, που είχε παρουσιάσει προ ημερών το ygeiamou.gr. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) θα διαχειρίζεται τις 231 κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής (ανεπτυγμένες με εξοπλισμό αλλά χωρίς προσωπικό για να τις λειτουργήσει υπάρχουν άλλες 25). Σε ειδική ηλεκτρονική βάση θα συγκεντρώνονται τα δεδομένα για τους ασθενείς και τις διαθέσιμες κλίνες με τα οποία θα το τροφοδοτούν αδιαλείπτως οι γιατροί που θα ορίσει κάθε ΜΕΘ. Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί μέσω αυτής καλύτερη διαχείριση των κρεβατιών ΜΕΘ, με ωφελούμενους τους ασθενείς που χρειάζονται τις Εντατικές.

Μακραίνει η λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ

Σαράντα οκτώ άτομα περίμεναν διασωληνωμένα την Τρίτη 15 Ιανουαρίου στην λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ, απτή απόδειξη της ανεπάρκειας κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η αναμονή δε αυτή κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ένας ασθενής βρισκόταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ για επτά ημέρες, από τις 3 ως τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και κατέληξε στο νοσοκομείο της Πάτρας όπου τελικά διακομίστηκε, ενώ άλλος ασθενής κατέληξε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Χθες Τρίτη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία δέκα ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι περιμένοντας να μπουν σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία της περιφέρειας και άλλοι 38 σε νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός: 6, Ερυθρός Σταυρός: 5, Σωτηρία: 5, Αττικόν: 2).

Ειδικά στο «Αττικόν», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «χθες το βράδυ 20:00 μ.μ. υπήρχαν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ δύο διασωληνωμένα περιστατικά στη νευροχειρουργική κλινική σε τετράκλινους θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς με τους συνοδούς να μπαινοβγαίνουν», η οποία θέτει και το καίριο ερώτημα: «Πώς προστατεύονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις;».

Εφημερία χωρίς Αιμοδυναμικό και Ακτινολογικό

Την ίδια στιγμή τριτοκοσμική ήταν εικόνα της γενικής εφημερίας χθες Τρίτη στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ένα από τα κεντρικότερα νοσοκομεία της Αττικής, αφού είχε «πλημμυρίσει» από ράντζα ενώ ήταν σε γενική εφημερία, χωρίς παράλληλα να λειτουργούν το Αιμοδυναμικό και το Ακτινολογικό Τμήμα.

Το νοσοκομείο δέχεται πάνω από 1.000 ασθενείς έκτακτα περιστατικά κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία και οι εισαγωγές ανέρχονται σε 200-250. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ χθες το βράδυ 20:00 μ.μ. το νοσοκομείο είχε φρακάρει. «Οι κλίνες γεμάτες, οι διάδρομοι σε κάθε κλινική γεμάτοι από ασθενείς σε ράντζα και φορεία. Στη βραχεία νοσηλεία επικρατούσε το αδιαχώρητο από ασθενείς που περίμεναν να χωρέσει το φορείο τους σε διάδρομο κλινικής για να νοσηλευθούν», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή, στην αναμονή για εξέταση στην εφημερία υπήρχαν πάνω σε φορεία πάνω από 50 ασθενείς και άλλοι 200 περιπατητικοί.

«Χαλασμένος ο στεφανιογράφος για άλλη μια φορά. Δεν λειτουργούσε το Αιμοδυναμικό εργαστήριο. Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που και το λεπτό είναι κρίσιμο για τη ζωή τους μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία. Το ακτινολογικό μηχάνημα των ΤΕΠ χαλασμένο εδώ και ένα μήνα. Για 20.000 ευρώ δεν φτιάχνεται. Οι ασθενείς μεταφέρονται από δύο τραυματιοφορείς 200 μέτρα μακριά από την εφημερία για ακτινογραφία.Ασθενείς περίμεναν 7 – 8 ώρες χθες βράδυ και δεν είχαν εξυπηρετηθεί», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν κάνουν τίποτα για την υπερπληρότητα με την οποία ξεκινά η γενική εφημερία στο «Αττικόν».

«Γεμάτες οι 750 κλίνες και πολλά ράντζα γεμάτα. Πως θα εξυπηρετηθούν οι 200 εισαγωγές; Με βάση το νόμο το Νοσοκομείο όταν ξεκινάει η εφημερία θα πρέπει να έχει κενές το 25% των διαθέσιμων κλινών. Τι κάνει η Διοίκηση, ο Πολάκης; Τα άλλα Νοσοκομεία όταν εφημερεύουν έχουν τουλάχιστον 70 – 100 κλίνες κενές. Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του “Αττικού” Νοσοκομείου είναι η σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αναισθησιολόγος κα Κωστοπαναγιώτου. Γιατί δεν επιλύει το πρόβλημα; Η κα Κωστοπαναγιώτου πρόθυμη πάντα ξελασπώνει τον Πολάκη συμμετέχοντας σε Επιτροπές και ΕΔΕ. Στη Ζάκυνθο με τα χειρουργεία, τη Σαντορίνη στέλνοντας γιατρούς και νοσηλευτές, στη Κρήτη με το κοριτσάκι, τη Μελίνα, που βρήκε τραγικό θάνατο. Η Ουρολογική Κλινική μετατράπηκε σε κοιτώνες ιατρών, ελλείψει άλλων χώρων. Γιατί δεν συνεπικουρείται η εφημερία του “Αττικόν” με ένα άλλο δημόσιο νοσοκομείο;», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.Απόρρητο Απόρρητο