Συντετριμμένος δήλωσε για τον θάνατο της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι 40 γυναίκες τη μέρα καταγγέλλουν σύντροφο ή σύζυγο για βίαιη συμπεριφορά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, δεσμεύτηκε ότι το αποτέλεσμα της Διοικητικής Έρευνας θα βγει πολύ σύντομα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν προθεσμίες στο κράτος δικαίου και θα τις τηρήσουμε» αλλά και ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας «θα έχουμε συμπεράσματα».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του 2021 για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, επισημαίνοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ασφάλεια του πολίτη που κινδυνεύει να πέσει θύμα επίθεσης, αλλά και πως «όταν έχεις έναν θάνατο σε ΑΤ δεν φαίνεται τα πράγματα να πήγαν καλά».

Διευκρίνισε πάντως ότι το τι ακριβώς συνέβη «θα το μάθουμε όταν τελειώσει η έρευνα».

«Υπάρχουν προβλήματα στην Αστυνομία η οποία έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις εξελίξεις», παραδέχθηκε επίσης.

Σοκαριστικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τη βία μεταξύ ανηλίκων και τη βία κατά γυναικών.

«Έχουν συλληφθεί 300 παιδιά το τελευταίο τρίμηνο για επιθέσεις κατά άλλων ανηλίκων. Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη» τόνισε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο (safe house) σε κάθε περιοχή για γυναίκες που κινδυνεύουν. «Ήδη προχωράμε, την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει σε κάθε περιοχή ένα safe house για όσες γυναίκες κινδυνεύουν που θα το ξέρει μόνο η αστυνομία και θα μπορεί να μένει 2-3 μέρες» πρόσθεσε.

Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα, με 2.500 αστυνομικούς, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι η ασφάλεια του θύματος. Τα άλλα (τα ποινικά) είναι λυμένα».

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που τον καλούσαν να παραιτηθεί, ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε:

«Η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της αλλά πρέπει να την κάνει υπεύθυνα».