Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με διασώστες.

Στην πρόσκληση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για την κάλυψη 250 θέσεων επικουρικού προσωπικού για το λεκανοπέδιο ανταποκρίθηκαν 185 άτομα, αριθμός προφανώς χαμηλότερος από εκείνον που ζήτησε το ΕΚΑΒ να καλυφθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, ο περαιτέρω έλεγχος των αιτήσεων που κατατέθηκαν, δείχνει πως οι υποψήφιοι διασώστες που πληρούν τις προϋποθέσεις θα είναι περί τους 130. Καλύπτεται δηλαδή οριακά το 50% των θέσεων που προκηρύχθηκαν στην Αττική, και σημειωτέον για 2 χρόνια που θα διαρκεί η σύμβαση των διασωστών με το ΕΚΑΒ. Ενώ ο πραγματικός αριθμός των διασωστών που θα μπορούν να λάβουν άμεσα θέση σε ασθενοφόρο, έχοντας πλήρη εκπαίδευση και αδειας άσκησης επαγγέλματος θα είναι ακόμη πιο χαμηλός, περί τους 40 διασώστες!

Με βάση τη νομοθεσία, οι διασώστες που πληρούν όλα τα προσόντα, δηλαδή οι περίπου 40, θα τοποθετηθούν σε ασθενοφόρα μόλις ολοκληρωθεί τυπικά η διαδικασία ελέγχου της ΥΠΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση ή την πρακτική άσκηση, θα λάβουν την αναγκαία γνώση ή άσκηση εντός του ΕΚΑΒ, και θα εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να μπουν σε ασθενοφόρα ως μέλη πληρώματος τον Νοέμβριο.

Τότε εκτιμάται ότι στην Αττική θα μπορούν να προστεθούν αλλά 15 ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των οχημάτων που θα επιχειρούν σε 65, από 50 που είναι σήμερα. Σημειωτέον ότι σε κάθε βάρδια επιχειρούν και 8 μηχανές του ΕΚΑΒ.

Είναι προφανές πως αν είχαν καλυφθεί και οι 250 θέσεις, η επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ στην Αττική, θα κατέγραφε ακόμη πιο σημαντική βελτίωση.

Η δυσκολία κάλυψης των κενών θέσεων στα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν έχει εκπλήξει κανέναν από τα στελέχη του Κέντρου και του υπουργείου Υγείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν τις προκηρύξεις να μην συγκεντρώνουν ενδιαφέρον και οι υποψήφιοι να είναι λίγοι. Πολύ δε περισσότερο όταν αφορούν επικουρικό προσωπικό, δηλαδή με σύμβαση δύο ετών. Η αμοιβή του διασώστη δεν αποτελεί επίσης κίνητρο, είναι μόλις 700 ευρώ τον μήνα. Αλλά και η αμοιβή του μόνιμου διασώστη στα ίδια χαμηλά επίπεδα κινείται, περίπου 850 ευρώ, με τις εφημερίες.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο ιδανικά θα επιτευχθεί και ο στόχος του χρόνου προσέγγισης του άμεσα επείγοντος που κυνηγά με πολλή προσπάθεια χρόνια τώρα το ΕΚΑΒ, δηλαδή τα 10 με 12 λεπτά. Σύμφωνα με στελέχη του Κέντρου, είναι ένας εφικτός στόχος για πολύ επείγοντα περιστατικά όπως πχ βαρύς τραυματισμός σε τροχαίο, έμφραγμα, πνιγμός κα.

Στα περιστατικά που κατηγοριοποιούνται ως Επείγοντα αλλά χωρίς κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών, όπως πχ τα ορθοπεδικά περιστατικά, εκτιμάται πως ο χρόνος προσέγγισης των ασθενοφόρων θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10 λεπτά, φτάνοντας σε τελικό χρόνο τα 30 λεπτά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις του επικουρικό προσωπικού που δεν καλύφθηκαν στην Αττική, θα μεταφερθούν στους τομείς του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια, και σύντομα αναμένεται να γίνει η σχετική προκήρυξη.