Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διατάχθηκε από τη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για τον θάνατο του 8χρονου στη Νάουσα από στρεπτόκοκκο, το βράδυ της Κυριακής.

Με βάση την εντολή, το πόρισμα της ΕΔΕ πρέπει να παραδοθεί στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια μέσα σε 20 ημέρες.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι διεξάγεται  εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο 8χρονου αγοριού από τη Νάουσα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνήσει τυχόν ιατρική αμέλεια. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, ερευνάται εάν τελέστηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ή της έκθεσης που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο από αμέλεια.

Στην έγγραφη παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζήτησε να επισυναφθούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε ο 8χρονος, όπως επίσης οι καταθέσεις των γονιών του.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων 

Ο θάνατος του παιδιού φαίνεται ότι προήλθε από στρεπτόκοκκο, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έδειξαν την αιτία της τραγικής κατάληξης του παιδιού που μεταφέρθηκε με υψηλό πυρετό αρχικά στο νοσοκομείο Γεννηματάς και στη συνέχεια στο Ιπποκράτειο, στη ΜΕΘ Παίδων.

Το αγοράκι είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο της Νάουσας το περασμένο Σάββατο με πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την Κυριακή το παιδί παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο νοσοκομείο Γεννηματάς και έπειτα στο Ιπποκράτειο όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε. Το παιδί υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έκαναν οι γιατροί κατέληξε γύρω τις 22:00.

Όπως δήλωσε ο πατέρας του παιδιού στο makthes.gr: «Μας είπαν ότι τελικά ήταν στρεπτόκοκκος. Τώρα βγήκαν τα αποτέλεσμα. Χθες που τον έβαλαν στη ΜΕΘ πήραν δείγματα και τώρα βγήκαν τα αποτελέσματα και τελικά μας είπαν ήταν στρεπτόκοκκος και όχι μηνιγγίτιδα που μας είπαν στην αρχή».

Νωρίτερα ο πατέρας του 8χρονου δήλωσε στο protothema.gr  ότι το παιδί εκδήλωσε χαμηλό πυρετό το απόγευμα της Παρασκευής και γι’ αυτό  του έδωσαν αντιπυρετικά φάρμακα, θεωρώντας ότι πιθανότητα ήταν κάποια ίωση, ένα απλό κρύωμα. Την επόμενη ημέρα, βλέποντας ότι το παιδί έκανε εμετούς και είχε συμπτώματα γαστρεντεριτιδας το μετεφεραν στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

«Φύγαμε και επιστρέψαμε μετά από λίγη ώρα για να πάρουμε αποτελέσματα των εξετάσεων, τα οποία δεν έδειχναν ότι παιδί είχε κάτι ανησυχητικό και τα νούμερα ήταν σχεδόν φυσιολογικά. Ωστόσο οι γιατροί μας είπαν να κάνουμε προληπτικά εισαγωγή για να το παρακολουθούν. Το παιδί έκανε νέες εξετάσεις το μεσημέρι της Κυριακής οι οποίες έδειξαν ότι όλα τα νούμερα ήταν στο ‘τέρμα’», εξήγησε ο πατέρας του παιδιού, τονίζοντας ότι μεταφέρθηκε ταχύτατα στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης που εφημέρευε, ενώ στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στη ΜΕΘ Παιδων του Ιπποκράτειου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.