Θέμα χρόνου είναι ο Καναδάς να κατακτήσει τον τίτλο της πρώτης χώρας στον κόσμο όπου θα τυπώνεται προειδοποίηση πάνω σε κάθε τσιγάρο για τις συνέπειες του καπνίσματος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Aν και τα τελευταία τριάντα χρόνια, υπάρχουν προειδοποιήσεις κατά του καπνίσματος και σκληρές εικόνες στα πακέτα των τσιγάρων στον Καναδά, από την 1η Αυγούστου κάθε τσιγάρο στα νέα πακέτα θα φέρει επιγραφές στα γαλλικά και τα αγγλικά, όπως: «Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά», «Τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο», «Το κάπνισμα προκαλεί ανικανότητα».

Στόχος της κυβέρνησης της Οτάβα είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη έτσι ώστε να περιορίσει τη χρήση προϊόντων καπνού στον Καναδά κατά 5% μέχρι το 2035.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Καναδά ευελπιστούν ότι, μέχρι τον Απρίλιο του 2025, θα διατίθενται από τα καταστήματα μόνο προϊόντα καπνού που θα φέρουν τις νέες προειδοποιητικές ετικέτες πάνω στα φίλτρα των τσιγάρων και των πούρων .

Όπως τόνισε η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων της χώρας, Καρολίν Μπενέτ, το κάπνισμα σκοτώνει ετησίως περίπου 48.000 Καναδούς.

«Αναλαμβάνουμε δράση ως η πρώτη χώρα στον κόσμο, όπου μεμονωμένα τσιγάρα θα φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα ότι βλάπτουν την υγεία», υποστήριξε η Καναδή υπουργός χαρακτηρίζοντας την αλλαγή αυτή ως «τολμηρό βήμα».

Υπέρ της πρωτοποριακής αυτής κίνησης τάχθηκαν η Αντικαρκινική Εταιρεία, το Ίδρυμα Καρδιαγγειακών Παθήσεων και η Πνευμονολογική Εταιρεία της χώρας εκφράζοντας την ελπίδα πως, τα νέα μέτρα θα αποτρέψουν τους πολίτες ιδιαίτερα τους νέους, να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι υγειονομικές αρχές του Καναδά, το ποσοστό των καπνιστών, ηλικίας άνω των 15 ετών, κυμαίνεται γύρω στο 10%.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη χώρα το 2021, το 17% των καπνιστών προτιμά το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλεύρης: Πραγματικότητα ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού με 3.500 γιατρούς και 5 εκατ. πολίτες

Έρευνα: Ένας στους 10 Βρετανούς πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα

Νόσος Χ: Μια αναπόφευκτη πανδημία προ των πυλών