Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την μια «αποτίμηση του κινδύνου» για τη δημόσια υγεία, αφότου ένα από τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν κατέλαβε εργαστήριο στο Χαρτούμ όπου φυλάσσονταν δείγματα παθογόνων οργανισμών, όπως ιοί της γρίπης και της χολέρας, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η ομάδα που βρίσκεται επί τόπου, καθώς και οι ομάδες διαχείρισης του βιολογικού κινδύνου και βιοασφάλειας, προχωρούν σε αποτίμηση του κινδύνου» είπε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Διαχείρισης των Επειγουσών Υγειονομικών Καταστάσεων.

«Οι τεχνικοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο εργαστήριο, κάτι που σημαίνει ότι το εργαστήριο δεν είναι σε θέση να λειτουργεί ως διαγνωστικό κέντρο και κέντρο αναφοράς. Φοβόμαστε επίσης μήπως τα άτομα που κατέλαβαν το εργαστήριο εκτεθούν κατά λάθος σε παθογόνους οργανισμούς που φυλάσσονται εκεί», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες, πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Σουδάν, Δρ Νίμα Σαΐντ Αμπίντ, προειδοποίησε ότι ο βιολογικός κίνδυνος είναι «τεράστιος».

Ο ΠΟΥ δεν έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής αν το εργαστήριο έχει καταληφθεί από τον τακτικό στρατό του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ή από τους παραστρατιωτικούς του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό. Πρόκειται για τις δύο ομάδες που μάχονται το τελευταίο 10ήμερο στο Σουδάν.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι στο εργαστήριο υπήρχαν δείγματα ιών της γρίπης, της χολέρας και της πολιομυελίτιδας. Σήμερα, ο Δρ Ολιβιέ λε Πουλέν, είπε ότι φυλάσσονταν επίσης δείγματα του SARS-CoV-2 (του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19) και της πολυανθεκτικής φυματίωσης. «Φυσικά, εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στη χώρα αυτή για να καταλάβουμε καλύτερα την κατάσταση», τόνισε.

Ο ΠΟΥ αναμένει επιδείνωση της κατάστασης στο Σουδάν

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι αναμένει «πολλούς ακόμη» θανάτους στο Σουδάν λόγω ασθενειών αλλά και επειδή παρατηρείται έλλειψη επαρκών υγειονομικών υπηρεσιών. Από τις μάχες μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του στρατού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 459 άνθρωποι και περισσότεροι από 4.000 τραυματίστηκαν.

«Εκτός από τους θανάτους και τους τραυματισμούς στις μάχες, ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα υπάρξουν πολλοί ακόμη θάνατοι από επιδημίες, επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, επειδή υπολειτουργούν οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες», προειδοποίησε ο Τέντρος.

Στο Χαρτούμ λειτουργεί μόνο το 16% των υπηρεσιών υγείας, πρόσθεσε.

«Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το ένα τέταρτο των ζωών που χάθηκαν μέχρι τώρα θα είχαν σωθεί αν υπήρχε πρόσβαση σε μέσα για τον έλεγχο της αιμορραγίας. Όμως οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό, αδυνατούν να φτάσουν στους τραυματισμένους πολίτες και οι άμαχοι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες», τόνισε.

Ο Μάικ Ράιαν σημείωσε ότι ο βασικός κίνδυνος για τους Σουδανούς σήμερα είναι η έλλειψη καθαρού νερού και εμβολίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Αισιοδοξεί ότι «κάποια στιγμή φέτος» θα μπορέσει να κηρύξει το τέλος της Covid-19

Θάνος Πλεύρης στο ΘΕΜΑ: Η πλήρης ανασύσταση του ΕΣΥ, το στοίχημα της νέας τετραετίας