Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται με τις αρχές της Καμπότζης ύστερα από τον εντοπισμό δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ανθρώπους της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1 εντός της ίδιας οικογένειας.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική» λόγω της πρόσφατης αύξησης στα κρούσματα σε πτηνά και θηλαστικά, η δρ Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια της υπηρεσίας ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε διαδικτυακά ότι ο ΠΟΥ αναθεωρεί την αξιολόγηση κινδύνου διεθνώς υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε νωρίτερα αυτό τον μήνα χαμηλό το επίπεδο κινδύνου για τους ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών.

Χθες, οι αρχές στην Καμπότζη ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός 11χρονου κοριτσιού εξαιτίας της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1, και άρχισαν τη διενέργεια τεστ σε 12 από τις επαφές της.

«Η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και τις αυξανόμενες αναφορές κρουσμάτων σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», δήλωσε η Μπράιαντ.

«Ο ΠΟΥ λαμβάνει πολύ σοβαρά τον κίνδυνο από τον ιό και προτρέπει αυξημένη επαγρύπνηση από όλες τις χώρας».

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Σε ταυτόχρονη εφημερία για το τριήμερο του Καρναβαλιού τα νοσοκομεία – Το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ

ΕΟΠΥΥ: «Λαβράκια» έβγαλε ο έλεγχος σε Αξονικούς και Μαγνητικούς Τομογράφους

Φάρμακα: Ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε 3,8 δισ. ευρώ το 2022 – Πόσα πλήρωσαν σε clawback οι εταιρείες