«Η σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες από τα κράτη μέλη για μια συντονισμένη απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα, και με βάση τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, είναι ένα πολύ ευπρόσδεκτο βήμα, καθώς θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να παρακολουθούν τη διάδοση του ιού και την προστασία των πολιτών μας» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Σημείωσε επίσης ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους της για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αντιδρά ανάλογα» επισημαίνοντας ότι «αυτό πρέπει να γίνει σε πνεύμα αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι κινεζικές αρχές να μοιράζονται τακτικά με τους παγκόσμιους εταίρους αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των δεικτών COVID και την αλληλουχία».

«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρχει προετοιμασία για οποιαδήποτε κατάσταση και να εντοπίζονται πιθανές νέες και επικίνδυνες παραλλαγές. Η Επιτροπή έριξε γέφυρες επικοινωνίας με την Κίνα για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη με οποιονδήποτε απαραίτητο τρόπο, εάν χρειαστεί» κατέληξε η κ. Κυριακίδου.

Ισχυρή σύσταση στα κράτη-μέλη να ζητούν αρνητικό τεστ 48 ωρών για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ισχυρή σύσταση στα κράτη-μέλη να ζητούν αρνητικό τεστ 48 ωρών και χρήση προστατευτικής μάσκας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα απευθύνει ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ.

Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στα 27 κράτη-μέλη έκτακτα μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει ένα μεγάλο επιδημικό κύμα από το μεγαλύτερο ασιατικό έθνος, που τώρα δοκιμάζεται πάλι από τον κορωνοϊό.

Τα δύο βασικά μέτρα που εισηγούνται να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ είναι η επίδειξη αρνητικού τεστ για κορωνοϊό 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα, καθώς και η σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή ΚΝ95) σε όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

Παράλληλα, ο Μηχανισμός εισηγείται τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα, καθώς και έλεγχο των λυμάτων στα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Με υποχρεωτικό τεστ 48 ώρων και μάσκα οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ελλάδα

Θάνος Πλεύρης: Ελλείψεις φαρμάκων έχουμε όπου δεν υπάρχουν γενόσημα

Φάρμακα: Πώς θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων – Τα δύο βασικά εμπόδια