Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) έχει τεθεί σε συναγερμό για τη «χειρότερη χειμερινή επιδημία γρίπης των τελευταίων ετών», καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 40% μέσα σε μια εβδομάδα.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας οι άνθρωποι που εισάγονται στο νοσοκομείο από γρίπη είναι περισσότεροι από εκείνους με κορωνοϊό. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις οι εισαγωγές είναι όλο και περισσότερες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του NHS το ποσοστό των εισαγωγών για γρίπη ανήλθε σε 6,8 ανά 100.000 άτομα την εβδομάδα έως τις 11 Δεκεμβρίου – σχεδόν διπλασιάστηκε από 3,9 ανά 100.000 την προηγούμενη εβδομάδα – ενώ για την ίδια εβδομάδα ήταν 6,6 ανά 100.000 για τον κορωνοϊό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αυξημένη συγκέντρωση ατόμων σε εσωτερικούς χώρους λόγω του κρύου καιρού οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων όπως η γρίπη, ο κορωνοϊός και άλλοι χειμερινοί ιοί.

Τα νοσοκομεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα καθώς οι νοσηλείες από γρίπη έχουν αυξηθεί περισσότερο από οκτώ φορές από ό,τι αναμενόταν αυτή την εποχή του έτους.

Flu1

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι η γρίπη γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στον πληθυσμό

Flu2

Το NHS έχει καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα για τις κλήσεις ασθενοφόρων

Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς οι νοσηλευτές και το προσωπικό του ΕΚΑΒ απεργούν λόγω μακροχρόνιων διαφορών με την κυβέρνηση για μισθούς και συνθήκες εργασίας.