Φάρμακα για το διαβήτη, αντιθρομβωτικά, ογκολογικά-αιματολογικά αλλά και σκευάσματα βιταμίνης D και Σιδήρου, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις εκπτώσεις που πέτυχε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων καταφέρνοντας έτσι και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ. Συνολικά, το όφελος για τον οργανισμό (το οποίο ουσιαστικά μεταφράζεται σε μείωση του clawback που ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες) ήταν 348 εκατομμύρια ευρώ. Όμως υπήρχαν συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων που μέσα από διαπραγματεύσεις συμμετείχαν περισσότερο στην επίτευξη αυτού του ποσού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο κ. Βασίλειος Κουράφαλος, Φαρμακοποιός, Προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Ελέγχων, ΕΟΠΥΥ, Μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης μέσα στο τρέχον έτος κατάφερε να εντάξει φάρμακα αξίας 755 εκατ. ευρώ σε κλειστούς προϋπολογισμούς, ποσό που αποτελεί το 36% των συνολικών δαπανών για φάρμακα του ΕΟΠΥΥ.

Μέσω και αυτής της διαδικασίας κατάφερε λοιπόν τη μείωση της δαπάνης κατά 348 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από τις παρακάτω κατηγορίες φαρμάκων:

  • από τα σκευάσματα βιταμίνης D και Σιδήρου, το όφελος φτάνει τα 65,5 εκατ. ευρώ
  • από τα ογκολογικά-αιματολογικά φάρμακα τα 51 εκατ. ευρώ
  • από τα αντιθρομβωτικά φάρμακα τα 30 εκατ. ευρώ
  • από τα ογκολογικά-αιματολογικά αντιθρομβωτικά φάρμακα τα 23 εκατ. ευρώ
  • από τα φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση τα 9,8 εκατ. ευρώ
  • από τα φάρμακα για το άσθμα τα 8 εκατ. ευρώ
  • ενώ από νέες εμπιστευτικές συμφωνίες διαφόρων κατηγοριών φαρμάκων το συνολικό όφελος είναι 50 εκατ. ευρώ

Αν προσθέσουμε στις παραπάνω συμφωνίες και το όφελος από παλαιότερες συμφωνίες τότε προκύπτει για το 2022 συνολικά η μείωση της δαπάνης των 348 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είχαν κλειστεί 117 συμφωνίες έως τον Ιούλιο, όταν και άλλαξε η σύνθεση της. Το τελευταίο τρίμηνο, μάλιστα, με τη νέα σύνθεση η Επιτροπή ανέβασε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς υπεγράφησαν άλλα 105 συμφωνητικά, ενώ άλλα 74 είναι σε επεξεργασία και αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, η Επιτροπή έχει 13 σκευάσματα στην τελική φάση διαπραγμάτευσης, μόλις μια κατηγορία είναι σε εκκρεμότητα, ενώ 7 σκευάσματα είναι σε αναμονή έναρξης διαπραγμάτευσης. Στα 211 είναι τα σκευάσματα και 9 οι κατηγορίες, που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Η Επιτροπή έχει συνεδριάσει 28 φορές, ενώ έχει πραγματοποιήσει 480 συναντήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Καινοτόμες Θεραπείες: 200 νέα φάρμακα στην Ελλάδα την τελευταία τριετία

Νοσοκομεία: 1,1 δισ. ευρώ για φάρμακα – 600 εκατ. ευρώ θα δώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες