Μετά την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των εργαστηριακών εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης, με νέα εγκύκλιο του ο Υπουργός  ξεκαθαρίζει τι αλλάζει για τα συγκεκριμένα άτομα και ποιος θα είναι πλέον ο ρόλος του ΕΟΔΥ μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Αναφέρεται λοιπόν πως  η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων, καθώς και των συνταγών προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής μετά από πιθανή έκθεση στην HIV λοίμωξη [Post-Exposure Prophylaxis – PEP] θα διενεργείται ακριβώς όπως και σήμερα από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα σημειώνουν επί των συνταγών, προς διευκόλυνση του Ι.Φ.Ε.Τ., εάν αυτή αφορά σε νέο ασθενή ή σε παλαιό ασθενή με επαναλαμβανόμενη ή τροποποιητική αγωγή και τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα χορηγούνται στους ασθενείς μόνο με τη συνταγή, χωρίς έγκριση του ΕΟΔΥ.

Ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV λοίμωξη αλλά και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων έχει οριστεί η 1η Φεβρουαρίου 2023. Μέχρι τότε, τονίζεται στην εγκύκλιο θα έχουν εκδοθεί και αποσταλεί λεπτομερείς οδηγίες χρήσης του συστήματος.

Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, η υποχρεωτική δήλωση κρούσματος HIV λοίμωξης προς τον ΕΟΔΥ θα διενεργείται κανονικά, όπως και σήμερα και ο ΕΟΔΥ θα χορηγεί το προβλεπόμενο Κωδικό Ασθενή. Σε οποιαδήποτε στιγμή κατά το άνω διάστημα (έως την 1η/02/2023) ο θεράπων ιατρός χρειαστεί τον Κωδικό Ασθενή, επειδή ο ίδιος ή ο ασθενής δεν θα τον έχει διαθέσιμο, θα δύναται να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ και να τον ανακτήσει.

Επίσης τα νοσοκομειακά φαρμακεία υποβάλουν αντίγραφα των συνταγών απευθείας στο ΙΦΕΤ, που διανέμει ανωνυμοποιημένες τις παραγγελίες στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες παραδίδουν τα φάρμακα σε νοσοκομειακή τιμή απ’ ευθείας στα νοσοκομειακά φαρμακεία.

Τέλος η συνταγογράφηση των παραπεμπτικών των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης εξακολουθεί να γίνεται με τον ίδιο τρόπο στο πλαίσιο των ισχυουσών προγραμματικών συμβάσεων.

Διαβάστε επίσης:

HIV: Η στρατηγική που μπορεί να εξαφανίσει τον ιό – Το στίγμα βασικό εμπόδιο