Αν και ο προσωπικός γιατρός αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέσα στο 2023, το Υπουργείο Υγείας εκτιμά πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε ένα ποσοστό της τάξης του 70% να έχει ηλεκτρονικό φάκελο. Όμως και πάλι αυτό το στοιχείο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αυτά αποτελούν πολύτιμα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι, πήρε παράταση η εγγραφή των πολιτών στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού μέχρι την 1 Απριλίου 2023.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 4,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί σε Προσωπικό Γιατρό ήτοι το 53% του πληθυσμού, όμως ακόμη δεν έχουν γίνει πολλά ραντεβού, ώστε να υπάρχει και η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου. Επίσης με τους διαθέσιμους γιατρούς που έχουμε θα μπορούσε το ποσοστό αυτό να φτάσει έως και το 70%.

Να τονίσουμε ότι η παράταση στις εγγραφές στον Προσωπικό Γιατρό, μεταφράζεται και ως αναβολή της επιβολής ποινών σε όσους πολίτες δεν εγγραφούν. Δηλαδή στην επιβολή επιπλέον ποσοστό συμμετοχής 10% στα φάρμακα και τις εξετάσεις, καθώς και καθυστέρηση σε πρόσβαση σε δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Όπως επεσήμανε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στους τρεις μήνες λειτουργίας, έχουν εγγραφεί 4.700.000 πολίτες και 3.400 γιατροί, αν και είναι λιγότεροι οι ιδιώτες γιατροί από ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση, γύρω στους 1.100. Το σημαντικό ωστόσο είναι πως περίπου μέσα σε ένα δίμηνο έχουν διενεργηθεί 1.050.000 δωρεάν ραντεβού. Οι πολίτες δείχνουν ότι θέλουν να αγκαλιάσουν τον θεσμό, αλλά απαιτούνται περισσότεροι γιατροί». Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ακόμη ότι «ο θεσμός αυτός θα ενισχυθεί», αν και θεωρεί ότι οι αμοιβές για τον γιατρό που θα εγγράψει 2.000 πολίτες είναι ικανοποιητικές. Ωστόσο, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου θα δοθούν περισσότερα κίνητρα ώστε να αυξηθεί η δεξαμενή των γιατρών. Έτσι, μέσα στο 2023 θα έχουμε την πλήρη λειτουργία του θεσμού. «Επιτυγχάνεται έτσι μια συνολική αναβάθμιση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μια πραγματικά εξωνοσοκομειακή προσέγγιση».

Κατά τη σημερινή συνεδρία «Η μεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού στην ΠΦΥ» ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπληρωθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος και στόχος είναι μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια το 70-80% των πολιτών να το έχει ολοκληρώσει. Θεώρησε δε φυσιολογικό ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού δεν θα εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό ενώ επίσης εκτιμά πως ο προσωπικός φάκελος θα καθυστερήσεις ειδικά στις νεότερες ηλικίες οι οποίοι και λογικά θα αργήσουν να κλείσουν το πρώτο ραντεβού τους.

Όπως είπε o Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, σήμερα δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν ηλεκτρονικό φάκελο 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Ακόμη και αν μόνο οι μισοί από αυτούς να έκλειναν ραντεβού ώστε να συμπληρωθούν τα απαραίτητα πεδία του ηλεκτρονικού φακέλου, αυτό θα σήμαινε ότι ένας στους τέσσερις πολίτες θα αποκτούσε, προσφέροντας έτσι συνολικά πολύτιμα επιδημιολογικά στοιχεία.

Κίνητρα για γιατρούς

Με βάση τα πλέον επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή οι Προσωπικοί Γιατροί που έχουν δηλώσει παρόντες στο σύστημα είναι 3.333 εκ των οποίων 1110 είναι  ιδιώτες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από πλευράς αμοιβών έχει δοθεί κίνητρο σε γιατρούς να συμμετέχουν καθώς έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν. Π.χ. ένας γιατρός οποίος θα έχει εγγεγραμμένους σε αυτόν 2.000 πολίτες θα μπορεί να έχει μέχρι και 60.000-70.000 ευρώ εισόδημα.

Ένα δεύτερο δε σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι να υπάρχουν οι δικλείδες και τα εχέγγυα που θα εξασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τα παραπάνω είναι εφικτά με την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων, μέσω συστημάτων ελέγχου ραντεβού συμπλήρωσης των φακέλων. Και όλα αυτά δεν αποτελούν μια ψηφιακή πραγματικότητα καθώς προέρχονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους αποκάλεσε τα φαρμακεία «πύλες εισόδου» για το σύστημα και η εμπλοκή των φαρμακοποιών στον Προσωπικό Γιατρό, έφερε 130.000 εγγραφές πολιτών.

Η διαδικασία του προσωπικού γιατρού πλέον δίνει μεγαλύτερη άνεση στην εξεύρεση ραντεβού για τον πολίτη καθώς κάθε μήνα η Πολιτεία πλέον δίνει 1,3 εκατομμύρια ραντεβού σε παθολόγο και γενικό γιατρό, ενώ παλιότερα υπήρχε ένας μήνας αναμονή ενώ υπήρχαν Κέντρα Υγείας με 5-6 μήνες αναμονής.

Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο το 25-30% των ραντεβού και μένουν ελεύθερα επί τα 750.000 ραντεβού.

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικός Γιατρός: Παράταση στην εφαρμογή ποινών για τη μη εγγραφή των πολιτών