Ένα (ακόμη) εναλλακτικό σχέδιο για την στέρεη οικοδόμηση του «Προσωπικού Γιατρού», πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ξεδιπλώνει το υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό την προσπάθεια να εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό γιατρών για τον θεσμό και την κάλυψη όλων των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα στο σύστημα βρίσκονται περίπου 3.500 γιατροί, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη δεξαμενή των Κέντρων Υγείας, ενώ έχουν εγγραφεί 4,6 εκατομμύρια πολίτες.

Έτσι, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για εγγραφές παθολόγων και γενικών γιατρών το περασμένο καλοκαίρι και στη συνέχεια για εγγραφές ειδικευμένων γιατρών, όπως οι καρδιολόγοι και οι πνευμονολόγοι, το επόμενο εναλλακτικό σχέδιο για να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων γιατρών θα βασίζεται στη δυνατότητα του Προσωπικού Γιατρού να δέχεται πολίτες όχι μόνο στο πλαίσιο του δικτύου της δωρεάν ΠΦΥ αλλά και ιδιωτικά.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), ενώ χθες, Πέμπτη (3/11) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, συμμετείχαν σε τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των παθολόγων και των γενικών γιατρών. Στις συναντήσεις, κατά πληροφορίες, παρουσιάστηκαν οι όροι που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών, λαμβάνοντας υπόψη και όσα ζητούν οι ίδιοι.

Αυτό που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου είναι να βρεθεί σημείο σύγκλισης στο πρόβλημα της χαμηλής ανταπόκρισης ιδιωτών γιατρών στην πρόσκληση του υπουργείου να στηρίξουν το δίκτυο του Προσωπικού Γιατρού.

Στο πλαίσιο αυτό το plan C περιλαμβάνει και ένα πιο «χαλαρό» μοντέλο συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς που να επιτρέπει την ένταξή τους στο δίκτυο και την κάλυψη πληθυσμού ευθύνης τόσο μέσω του συστήματος υγείας όσο και ιδιωτικά, δηλαδή με απόφαση και δαπάνη των πολιτών. Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι αυτό το μοντέλο ένταξης των ιδιωτών γιατρών ίσως εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά των γιατρών.

Με βάση όσα συζητούνται, οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συμβληθούν με το υπουργείο Υγείας για συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, λιγότερους από 1.000, την ώρα που ο πληθυσμός ευθύνης για τον Προσωπικό Γιατρό είναι τώρα 2.000 πολίτες, και παράλληλα να έχουν το δικαίωμα να εγγράφουν ιδιωτικά και άλλους πολίτες, χωρίς περιορισμό, με αμοιβή που θα καθορίζει ο ίδιος. Οι πολίτες αυτοί θα θεωρούνται εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό, παρότι θα καταβάλουν αμοιβή για τις επισκέψεις τους, χωρίς να επιβαρύνονται με όσα προβλέπει η μη συμμετοχή στη νέα μεταρρύθμιση, πχ αυξημένη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.