Πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα χωρίς καμιά συμμετοχή έχουν όλοι οι ασθενείς με διαβήτη στη χώρα μας, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Υγείας σε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση μετά την αναστάτωση που προκάλεσε απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις τιμές των αναλωσίμων.

Ακόμα σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Υγείας, το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, «χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Θάνος Πλεύρης εξηγεί ότι, «τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρείας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χωρίς συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματιζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο. Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλότερων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της».

Ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζει επίσης ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παρόχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».

Ενώ τέλος σημειώνεται ότι ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι.

Ειδήσεις σήμερα:

Πολεμική Αεροπορία: 14 ασθενείς – μεταξύ τους 4 παιδιά – μεταφέρθηκαν από νησιά σε νοσοκομεία μεγάλων πόλεων

Σαρηγιάννης: «Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο η εμφάνιση της παραλλαγής Κένταυρος»

Κορωνοϊός: Βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος για τον «Κένταυρο»