homescreen

Παπαευαγγέλου: Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό

Παπαευαγγέλου: Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό


ygeiamou.gr team

Ο αριθμός τους αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων - Στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 11 ετών - Τέλος Απριλίου έρχεται και το εμβόλιο της Sanofi - Έχουν εγκριθεί ήδη πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα - «Θέλει αρκετή σκέψη η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων» τόνισαν οι ειδικοί στην καθιερωμένη ενημέρωση

«Εχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη». Με αυτή τη φράση Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης έβαλαν προσωρινά «φρένο» στην συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η κα Παπευαγγέλου σημείωσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του κου Τσιόδρα στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι περίπου 500. Τις επόμενες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες θα πέσουν αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής ενημέρωσης ήταν οι επισημάνσεις του κου Μαγιορκίνη ότι δεν υπάρχει κανέις αθώος ιός για του ηλικιωμένους αλλά και τα στοιχεία που έδωσε η κα Παπαευαγγέλου για τη νοσηρότητα στους νέους.  Σύμφωνα με αυτά, περίπου εκατό παιδιά, στην πλειοψηφία τους κάτω των 11 ετών νοσηλεύονται με Covid 19!

Τα νέα εμβόλια που φθάνουν στην Ελλάδα 

«Η πανδημία δεν είναι ελεγχόμενη ακόμη. Οι δείκτες είναι ψηλά. To εμβόλιο της NOVAVAX έρχεται μέσα στο μήνα και τον Απρίλιο φθάνει στην χώρα μας το εμβόλιο της SANOFI ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα  εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξουν στάση για τους εμβολιασμούς οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν τα MRNA εμβόλια. Η κα Γκάγκα πρόσθεσε ότι στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπήκαν και τα αντιικά χάπια.  «Ξεκίνησε η αποστολή τους σε σπίτια ασθενών. Εχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για αντιικά φάρμακα σημείωσε.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με την μετάλλαξη Omicron και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

Όπως είπε, η πορεία της νόσου παρουσιάζει σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα. Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων του 7ημερου μειώνεται και υπολογίζεται σήμερα στις 19.000. Η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7 στα 7,3 την τελευταία εβδομάδα, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί.

Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων.  Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι δημοσιεύθηκε σήμερα και η νέα μελέτη Λύτρα -Τσιόδρα σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε 20.000 θανάτους στην χώρα μας.

«Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε με έμφαση ότι καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους.

Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό

Η Βάνα Παπαευαγγέλου  ανακοίνωσε επίσης και τα  τελευταία δεδομένα για τις νοσηλείες των παιδιών από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, τα παιδιά σήμερα που νοσηλεύονται είναι 90 μέχρι 100. Όσον αφορά την ηλικία τους η πλειοψηφία είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων. Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι στα παιδιά, από τα οποία το 90% είναι ασυμπτωματικά» σημείωσε.

Καμία παραλλαγή δεν είναι αθώα για τους ηλικιωμένους

Κάλεσμα τους ηλικιωμένους να ακολουθούν απαρέγκλιτα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 με όλες τις ενισχυτικές δόσεις απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. ‘Οπως είπε, πάνω από 70% των ασθενών που καταλήγουν με covid είναι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 70 ετών. “Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα, ιδιαίτερα για την ομάδα πληθυσμού άνω των 70 ετών. Ακόμα και αν περάσουν την ίωση μία φορά αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη πλέον, θα είναι απλή. Το πιο πιθανό μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα”, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στην διασπορά της παραλλαγής ‘Ομικρον του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, είπε ότι έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό πλατό, ωστόσο υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με την διάρκεια του πλατό στην Ελλάδα, αλλά κυρίως πότε θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού σε παγκόσμια κλίμακα.

Το πιο πιθανό σενάριο δείχνει ότι θα ακολουθήσει μία αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων είπε ότι στις προτεραιότητες είναι η χαλάρωση στους εμβολιασμένους και η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικεντρώνεται στο να μην χρειάζεται τεστ για την μετακίνηση τους.

Η πορεία της πανδημίας

Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 10%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 10%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με σχετική σταθεροποίηση στις εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε σημαντική υποχώρηση της τάξης του 9% με 10%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 δείχνει σταθεροποίηση.

Στοιχεία για τα self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 104 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 78 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 452.000. Περίπου μία στις 4 με 5 διαγνώσεις προέρχεται από θετικό self test.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 385 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 10% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 14% και καταγράφηκαν περίπου 9.900 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, σχετικά με την διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε μόλις 2% αύξηση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Καταγράφηκαν 10,4 εκατ. διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Δέκα λόγοι για την «εκατόμβη νεκρών λόγω πανδημίας»

Ανοδική τάση του ιικού φορτίου των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη με 53.000 φορείς κορωνοϊού

Στις 21 Φεβρουαρίου περιμένουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Novavax, λέει ο ΘεμιστοκλέουςΑπόρρητο Απόρρητο