homescreen
Στα 33 τα κρούσματα της Omicron, άλλα 98 ύποπτα


ygeiamou.gr team

Τα 18 κρούσματα της Omicron είναι στην Κρήτη - Έχουν ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια 3-4 ημερών - Οι δύο έχουν νοσηλευτεί χωρίς επιπλοκές - Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν τις κοινωνικές επαφές στις γιορτές και για δύο τεστ σε εμβολιασμένους μετά από επαφή με κρούσμα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους βρίσκονται εκτάκτως στη σημερινή απογευματινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ  προκειμένου να εξειδικεύσουν  τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης είπε: «Εστιάζω στην Omicron, που έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα. Το 73% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι Omicron. Για τη νοσηρότητα, φαίνεται, χωρίς να έχουμε τελικά δεδομένα, πως έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας. Στην Ελλάδα έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 18 είναι στην Κρήτη. Έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα, με το PCR να το επιβεβαιώνει κατά 98-99%. Έχουν ήπια συμπτώματα, με μέση διάρκεια 3-4 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί δύο άτομα, χωρίς επιπλοκές».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τοποθέτησή της είπε: «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε Λακωνία, Χανιά, Ρέθυμνο, αλλά και στην Αττική. Οι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών. Πέρα από τα νέα μέτρα, πολλά είναι τα αυτονόητα που πρέπει να κάνουμε. Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, πρέπει ο καθένας μας να μειώσει τις πιθανότητες να εκτεθεί στον ιό.  Με δεδομένη την κυκλοφορία ενός μεταδοτικού στελέχους, θα ήταν σκόπιμο και οι εμβολιασμένοι να διενεργήσουν τουλάχιστον δυο τεστ τις επόμενες 7-10 μέρες, μετά από επαφή με κρούσμα. Η επικράτηση της Omicron αλλάζει τα δεδομένα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τεστ και μείωση της διασποράς στην κοινότητα».

 

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Αυξήθηκαν κατά 11% οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα, ενώ μειώθηκαν κατά 5% οι θάνατοι. Χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, οι περισσότερες από τον Απρίλιο. Έχουμε τα πρώτα σημεία αναζωπύρωσης στην Ευρώπη, από τα 47 χώρες, οι 18 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, για τέταρτη εβδομάδα διαδοχική είχαμε βελτίωση στις νέες διαγνώσεις. Τις τελευταίες μέρες έχουμε τάση επιδείνωσης. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12% με τάση αποσυμπίεσης του ΕΣΥ. Στο 1 πλησιάζει το ισοζύγιο εξιτηρίων-εισιτηρίων».

 

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε: «Έχουν γίνει 3,15 εκατ. εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Ένα ποσοστό 75% των δικαιούχων έχουν κλείσει ραντεβού για αναμνηστική δόση. Το 90% των άνω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού» .

 

Η Μίνα Γκάγκα, σε ερώτηση για πιθανά νέα μέτρα, είπε: «Την επόμενη Δευτέρα, θα έχουμε νέα ενημέρωση ανάλογα με τα στοιχεία. Θα έχουμε καινούρια δεδομένα από τους επιδημιολόγους και αν χρειαστούν νέα μέτρα θα ληφθούν».

Για τον κορωνοϊό στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου και ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφεραν, μεταξύ άλλων: «Κάτω από 2% είναι το ποσοστό νοσηλειών των παιδιών στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός των γονέων προστατεύει και τα παιδιά. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 12.000 παιδιά. Τα ραντεβού είναι 40.000, τον Ιανουάριο θα ανοίξουν κι άλλα ραντεβού. Δεν θα έχουμε σύντομα εμβόλια για παιδιά κάτω των 5 ετών. Εστιάζουμε κυρίως στον εμβολιασμό άνω των 60. Αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό εφήβων, δεν εξετάζεται η αναμνηστυική δπόση. Θα γίνει σε συγκεκριμένες κατηγορίες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο κ. Ζαούτης είπε: «Παρατηρούμε αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα. Στις ΗΠΑ, το CDC έκανε λόγο για αύξηση 50%. Από τις στιγμή που υπάρχουν περισσότερα άτομα στις ΜΕΘ, τα οποία παραμένουν εκεί για μεγαλύτερο διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος για ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Η πανδημία έχει απορροφήσει τις επιτροπές λοιμώξεων, που εστιάζουν εκεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, θα αναλάβουμε δράσεις σαν ΕΟΔΥ, στην καταγραφή. Αποτελεί ένα πρόβλημα που υπήρχε και πριν την Covid-19».Απόρρητο Απόρρητο