Σε θέση επιφυλακής βρίσκεται η Πολιτεία αλλά και οι επιστήμονες ενόψει εορτών αφού η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί προβληματισμό για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί και αντιστοιχούν στην νέα παραλλαγή είναι ακόμη λίγα, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν θα αργήσει το νέο στέλεχος να κυριαρχήσει και στην χώρα μας. Μάλιστα το χρονικό σημείο στο οποίο τοποθετείται αυτό είναι εντός του Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία εντοπίζεται μία κάμψη στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων η οποία ωστόσο πιθανολογείται πως θα ανακοπεί λόγω και της εορταστικής περιόδου και της επαφής των ανθρώπων.

Σκέψεις για υποχρεωτικό testing μετά τις εορτές

Στο πλαίσιο αυτό, Πολιτεία και επιστήμονες εξετάζουν κάθε δυνατή παρέμβαση η οποία θα γίνει το επόμενο διάστημα και θα διασφαλίσει πως η κατάσταση δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψιν πως η μετάλλαξη Όμικρον χαρακτηρίζεται από την αυξημένη μεταδοτικότητά της η οποία φτάνει να είναι έως και 70% μεγαλύτερη από το στέλεχος Δέλτα.

Σημειώνεται πάντως πως η ανταπόκριση των πολιτών όσον αφορά στην παραλαβή των δωρεάν self test ήταν χαμηλή βάζοντας έτσι στο «τραπέζι» την σκέψη επιστροφής των εκδρομέων με υποχρεωτικό τεστ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί ποιοι θα υπόκεινται στην υποχρέωση να υποβληθούν σε εξέταση και σε ποιες περιπτώσεις.

Ανησυχία Βασιλακόπουλου για νέο κύμα μετά τα Χριστούγεννα

«Ελπίζουμε ότι η Όμικρον δε θα είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Δέλτα»  δήλωσε στο Mega το πρωί της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και εκτίμησε ότι είναι δεδομένο ένα νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές. «Το ότι Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική είναι μάλλον αντικειμενική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει τα δεδομένα. Η ελπίδα είναι να μην είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Δέλτα. Η ελπίδα μας είναι να είναι λίγο λιγότερο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του κύματος στην Ελλάδα. Περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Όμικρον. Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Όμικρον, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο ίδιος για όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα σε σχέση και με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Πλεύρης: «Θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστούν, αλλά όχι lockdown»

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως κάποια στιγμή η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας. Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Κυριακής, για το εάν αναμένονται νέα μέτρα και στη χώρα μας, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα».

Συνεχίζοντας ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το έκτακτο σχέδιο που έχει εκπονηθεί είναι να καθυστερήσει η Όμικρον. «Να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown», σημείωσε.