Σχεδόν επτά στους 10 (69,1%) από τον γενικό πληθυσμό και οκτώ στους 10 (79%) ενήλικες έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας που αύξησε ρυθμούς μετά την ανακοίνωση των μέτρων υποχρεωτικότητας, συμβάλλουν πλέον με τους εμβολιασμούς τους τα παιδιά 5-11 ετών. Ημερομηνία ορόσημο για την ενίσχυση από το «λιθαράκι» της «πιο τρυφερής ηλικιακής ομάδας του πληθυσμού», όπως τη χαρακτήρισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ορίζεται η Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη χορήγηση εμβολίου.

Πάνω από 29.000 ραντεβού έχουν προγραμματιστεί για την ηλικιακή ομάδα από το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης της Δευτέρας για την πορεία της εμβολιαστικής επιχείρησης «Ελευθερία».

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως για το πράσινο φως, η Εθνική Επιτροπή έλαβε υπ’ όψιν την προστασία των παιδιών από τη νόσο του κορωνοϊού και σπάνιους κινδύνους που επιφέρει όπως το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, την εξασφάλιση της συμμετοχής τους στις σχολικές και λοιπές δραστηριότητες και τη μείωση του κινδύνου μεταλλάξεων αλλά και της διασποράς του ιού, η οποία για σήμερα αποτιμάται σε 3.841 νέα κρούσματα. Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 96 ακόμα θανάτους και 709 διασωληνωμένους.

Ώθηση στους παιδικούς εμβολιασμούς τον Ιανουάριο

Την παραλαβή 60.000 δόσεων παιδικών εμβολίων σήμερα, ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Θεμιστοκλέους και υπενθύμισε ότι το εμβολιαστικό απόθεμα καθορίζει το άνοιγμα των ραντεβού. Ωστόσο αναμένεται ώθηση στους παιδικούς εμβολιασμούς από τις αρχές του νέου χρόνου.

Ειδικότερα, προβλέπεται άνοιγμα περισσότερων ραντεβού -καθώς τα διαθέσιμα ήδη εξαντλούνται- και εξετάζεται η συμμετοχή των ιδιωτών παιδιάτρων στο σκέλος των παιδικών εμβολιασμών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σχετικά με τα εμβόλια για τους ανηλίκους 5-11 ετών, σημειώνεται ότι:

– περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και ακολουθεί σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες

– σε περίπτωση νόσησης του παιδιού, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες

– οι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως περιλαμβάνουν λίγο πυρετό ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, όπως και στα συνήθη εμβόλια

– τα παιδιά που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση τους εμβολίου πρέπει να φέρουν το ατομικό τους βιβλιάριο με τα εμβόλια που έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της Covid-19 δεν αποτελεί εμπόδιο για το βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τα κλασικά εμβόλια και ότι δεν χωρούν αναβολές.

Επιλέγουν το… ”lockdown” 

Η ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας οδήγησε σε υψηλά ποσοστά εμβολιαστικών ραντεβού για τους 60 ετών και άνω. Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκέλους ανέφερε πως έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.500 ραντεβού πρώτης δόσης με το ποσοστό να ανέρχεται στο 86,4%., όταν πριν το αυστηρό μέτρο το ποσοστό ήταν στο 82,2%.

Όσον αφορά την τρίτη δόση για τους πολίτες της παραπάνω ηλικιακής, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει το ραντεβού το 85% των δικαιούχων.

Σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή και το μέτρο που θέτει σε ΄΄lockdown΄΄ τους 60 και άνω που αμέλησαν την τρίτη δόση εμβολίου και έχει παρέλθει επτάμηνο από τον ολοκληρωμένο αρχικό εμβολιασμό, το οποίο προβλέπει αποκλεισμό τους από κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και κυκλοφορία με τα διαγνωστικά τεστ όπου απαιτούνται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, 73.000 πολίτες της ομάδας επιλέγουν το lοckdown κόντρα στους 1.075.000 που έχουν ήδη εμβολιαστεί (87%) και τους 90.000 που έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, 45.000 εκ των οποίων για τις επόμενες πέντε ημέρες.

Tα ποσοστά εμβολιασμών τρίτης δόσης στην ομάδα διαμορφώνονται ως εξής: 85 και άνω στο 78%, 80-84 στο 86,1%, 75-79 στο 89%, 70-74 στο 88%, 65-69 στο 85,3% και 60-64 στο 82%.