Τη χρησιμότητα της προστατευτικής μάσκας από τον κορωνοϊό εξαίρει ο Ρομπ Μπάτλερ, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού κάνει έκκληση στους πολίτες της γηραιάς ηπείρου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες με την έλευση του χειμώνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε πώς, μερικούς μήνες μετά τον εμβολιασμό, μειώνεται η ανοσία, κυρίως ύστερα από 30 εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανεμβολίαστο το 45% με 47% του πληθυσμού στην Ευρώπη. Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής, η πλειονότητα των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας σήμερα είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε ο Ρομπ Μπάτλερ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν όμως και άλλοι σύνθετοι παράγοντες. Ο χειμώνας. Σε ότι αφορά τους εσωτερικούς χώρους, είναι αναγκαία η χρήση μάσκας όπως και το να αερίζονται συχνά οι χώροι… Η ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal» δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μία μελέτη, σύμφωνα με την οποία, το 53% της μετάδοσης του ιού μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση μάσκας».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη έσπευσε επίσης να υποστηρίξει ότι το 48% των Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιεί προστατευτικές μάσκες αλλά, όταν αυξηθεί το ποσοστό αυτό, θα μειωθούν οι θάνατοι από τη νόσο Covid και τα κρούσματα στη γηραιά ήπειρο.

«Όταν αυξηθεί το ποσοστό των Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες, θα δούμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό. Αν γινόταν καθολική χρήση μάσκας στην Ευρώπη (κατά 95%), υποθέτουμε ότι θα είχαν σωθεί περίπου 160.000 ζωές», υπογραμμίζει.

Οι δηλώσεις του Ρομπ Μπάτλερ έρχονται ένα 24ωρο μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την «επίδραση» της επιδημίας της Covid-19 στην Ευρώπη.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ΠΟΥ αναφέρει ότιμ η πανδημίας της νόσου Covid θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια το συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την άνοιξη.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν συνολικά πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», εξηγεί ο διεθνής οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από το συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από νοσηλεία για COVID-19

Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αλλιώς θα έχουμε εκατόμβη νεκρών, λέει ο Καπραβέλος

Με κριτήρια η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στα νοσοκομεία, λέει ο Μανωλόπουλος