Η Merck & Co (γνωστή ως MSD στην Ευρώπη και την Ελλάδα) ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνία αδειοδότησης με τη Medicines Patent Pool (MPP) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία θα επιτρέψει σε περισσότερες εταιρίες να παρασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του αντιικού χαπιού της, μολνουπιραβίρη (molnupiravir) κατά της COVID-19, ανακοίνωσαν σήμερα η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία και ο Οργανισμός.

Η Merck & Co ανέφερε πως η άδεια, η οποία δεν υπόκειται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα αφορά σε 105 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Επιτρέπει σε κατασκευαστές που επιλέγει η MPP να παρασκευάσουν γενόσημες εκδοχές της μολνουπιραβίρης, που έχει αναπτύξει η Merck από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξετάζει αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση του φαρμάκου, το οποίο έχει δείξει σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου όταν χορηγείται στα αρχικά στάδια της COVID-19.

«Είναι η πρώτη διαφανής, καθοδηγούμενη από λόγους δημόσιας υγείας εκούσια άδεια για μια ιατρική τεχνολογία κατά της COVID-19“, ανέφεραν η MPP και η Merck σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι εταιρίες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση υποάδειας από την MPP και η άδεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνογνωσίας, θα παραμείνει ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για όσον καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την πανδημία ως «Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) εξέφρασε ωστόσο απογοήτευση για τους περιορισμούς της άδειας καθώς αποκλείει σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και άνω του μεσαίου εισοδήματος χώρες με μεγάλες ικανότητες παρασκευής, όπως η Βραζιλία και η Κίνα.

Η MSF ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση πως η συμφωνία περιλαμβάνει έναν όρο που υπονομεύει το δικαίωμα εταιριών που παρασκευάζουν γενόσημα και υπογράφουν την άδεια, να αμφισβητήσουν τις πατέντες προκειμένου να διευκολύνουν την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Νωρίτερα φέτος η Merck & Co υπέγραψε διμερείς συμφωνίες αδειοδότησης με οκτώ ινδικές εταιρίες παρασκευής γενόσημων φαρμάκων περιλαμβανομένων των Aurobindo Pharma, Cipla Ltd, Dr. Reddy’s Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals και Torrent Pharmaceuticals.

Η συμφωνία με την MPP διευρύνει την παραγωγική βάση πέρα από τις εταιρίες αυτές. Η MPP δήλωσε πρόσφατα στο Reuters πως 24 εταιρίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την παραγωγή του φαρμάκου.

«Όλοι γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα θέλαμε να διαφοροποιήσουμε το γεωγραφικό αποτύπωμα των εταίρων μας στα γενόσημα, έτσι ώστε να μην έχουμε μόνο προμηθευτές γενόσημων στην Ινδία αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε ο Πολ Σέιπερ, εκτελεστικός διευθυντής παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής της Merck & Co.

Το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δαπανήσει έως 120 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη γενόσημων εκδοχών του molnupiravir προκειμένου να διασφαλίσει ότι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα έχουν ίση πρόσβαση στο φάρμακο.