Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για την εξέλιξη της πανδημίας στην επικράτεια και ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές. Η σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αρχίζουν σταδιακά να δίνουν σκούρες αποχρώσεις στο φόντο των καλοκαιρινών διακοπών και να θολώνουν το τοπίο των επόμενων μηνών.

Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατεί αφενός στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και αφετέρου στους εκπροσώπους της Πολιτείας για τον περιορισμό του κορωνοϊού ήταν το ξέσπασμα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου από το Υπουργείο Υγείας. Αναφερόμενος στη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, αλλά και στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί ξανά στη Μύκονο αλλά και στην Ίο, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση για τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Προαναγγελία lockdown» σε Μύκονο, Ίο – «Καμπανάκι» για άλλες 6 τουριστικές περιοχές

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, επισημαίνοντας ορισμένες περιοχές που έχουν μπει στο μικροσκόπιο λόγω της σημαντικής αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ανησυχητική είναι η εικόνα της Ζακύνθου με 19 κρούσματα σήμερα, της Τήνου με 6, της Λευκάδας με 14, της Σαντορίνης και της Πάρου με 11 και της Ρόδου με 94) όπου ειδικά κατά το τελευταίο 10ήμερο καταγράφεται έντονη διασπορά με σταθερά ανοδικές τάσεις.

Επιπλέον, Μύκονος και Ίος βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν από το lockdown, με το «νησί των ανέμων» -όπου σήμερα εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα- να κινδυνεύει για δεύτερη φορά με τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο «πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική – Αυξάνονται λοιμώξεις και εισαγωγές

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσαν οι ειδικοί κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης και για τη σημαντική διασπορά που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 303 και 33 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στις περιοχές αυτές παρατηρείται αφενός μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε νέους με διάμεση ηλικία τα 20 έτη, αφετέρου αρκετά κρούσματα στις ηλικίες 10-19 ετών και ταυτόχρονα σημαντική αύξηση της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα. «Όλοι οι ενήλικες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και ειδικά οι ανεμβολίαστοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας όταν έρχονται σε επαφή με έφηβους και νεαρούς ενήλικες», τόνισε σχετικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες εβδομάδες από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), αναδεικνύουν τον κίνδυνο διασποράς του SARS-CoV-2 σε παραθεριστικούς προορισμούς κοντά στην πόλη, από φορείς του ιού που τα Σαββατοκύριακα κινούνται σε πιο μακρινές περιοχές.

Και μπορεί προς το παρόν η εικόνα αυτή να μην είναι συγκρίσιμη με την κλινική, ωστόσο οι 25 εισαγωγές που έγιναν στη χθεσινή εφημερία του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ -σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)- δείχνουν την διαρκώς αυξανόμενη πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν δύο εβδομάδες οι εισαγωγές ήταν λιγότερες από τις μισές, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή λόγω λοίμωξης COVID-19 έξι περιστατικά, εκ των οποίων τα τρία επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σταθερά υψηλά τα κρούσματα – Επελαύνει η «Δέλτα» σε Κρήτη και Κεντρική Μακεδονία

Σχετική σταθεροποίηση σε υψηλά, πάντως, επίπεδα παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στο επίπεδο της διασποράς, με το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει σήμερα 2.696 νέα κρούσματα επί του νέου ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων που έφτασαν τους 102.034 το τελευταίο 24ωρο.

Αντίθετα, η πίεση στο ΕΣΥ δείχνει να αυξάνεται σημαντικά, όπως τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 25% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών κινείται στις 150/ημέρα. Οι αντίστοιχοι αριθμοί του τελευταίου 24ώρου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να φτάνουν τους 157 και τις εισαγωγές τις 173. Με πτωτικό ρυθμό εξακολουθούν να κινούνται οι θάνατοι που αυτή την εβδομάδα καταγράφουν μείωση κατά 28% και σήμερα σημειώθηκαν εννέα.

Στον τομέα των μεταλλάξεων, τέλος, το στέλεχος «Δέλτα» έχει επικρατήσει ξεκάθαρα στη χώρα, καθώς τα στοιχεία από τη γονιδιωματική ανάλυση του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού για το διάστημα 5-18 Ιουλίου αναδεικνύουν ποσοστό 63,53% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία. Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε Νότιο Αιγαίο (87,88%) και Κρήτη (85,34%), περιοχές που βάφτηκαν με «βαθύ κόκκινο» στον αναθεωρημένο χάρτη, που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη το ECDC.