homescreen

Χαρδαλιάς: Θα επανεξεταστεί μέχρι τη Δευτέρα η κατάσταση στη Μύκονο

Χαρδαλιάς: Θα επανεξεταστεί μέχρι τη Δευτέρα η κατάσταση στη Μύκονο


ygeiamou.gr team

Τα πρόσθετα μέτρα στο «νησί των ανέμων» απέδωσαν - Τα επόμενα 24ωρα θα αξιολογηθεί η παράτασή τους ή μη - Από τη Δευτέρα σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης για την τήρηση των μέτρων στις περιοχές που προβληματίζουν - Ανησυχητική «μετατόπιση» των κρουσμάτων προς τις μεγαλύτερες ηλικίες - Το 99% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι

Την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δείτε την ενημέρωση:

H Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε τις δηλώσεις της επισημαίνοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μεγάλοι πρόκληση και αποτελεί ερώτημα αν οι διοργανωτές θα καταφέρουν να ελέγξουν την πανδημία όπως επιθυμούν.

Στη χώρα μας η αύξηση του επιδημικού κύματος συνεχίζεται, παρατηρείται όμως ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των 2 προηγούμενων εβδομάδων. Ο μέσος κυλιόμενος όρος των 7 ημερών είναι στα 2.568 κρούσματα την ημέρα.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος των 7 ημερών είναι στα 2.568 κρούσματα την ημέρα. Σε περιοχές που η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 20 έτη η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί τον «κινητήριο δύναμη» της διασποράς.

Τα τεστ ξεπέρασαν τα 74.000 και ήταν ιδίως rapid. O δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 3,4% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ήταν σημαντικά υψηλότερος. Ο δείκτης θετικότητας στα αυτοδιαγνωστικά μειώθηκε στο 0,8%.

Τα λύματα δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Παρατηρούμε στενά την αύξηση της συμπρωτεύουσας, με τα κρούσματα να είναι πάντως σε νέους και να μην υπάρχει σημαντική αύξηση εισαγωγών».

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι στα 26 έτη. Εντούτοις αυτό που χαρακτηρίζει την παρούσα φάση είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως σε ενήλικες 40-60 ετών -μια ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ανησυχητική την παρατηρούμενη αύξηση προς τις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες και τόνισε ότι η αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη γιατί θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών.

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε αύξηση 70% των εισαγωγών. Αυτο που επείγει, όπως υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων των άνω των 40 ετών. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αναβολή για τον Σεπτέμβριο», είπε. Το 99% των διασωλημένων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Ακόμη συνέστησε στους νέους που γυρνούν από διακοπές να μην εφησυχάζουν με το αρνητικό self test που χρειάζονται για να μπουν στο πλοίο της επιστροφής.

Σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι τα πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο απέδωσαν. Παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης μικρή ταση μείωσης. Τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί τα επόμενα 24ωρα και θα ληφθεί απόφαση για παράτασή τους ή μη.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Από τη Δευτέρα θα υπάρχουν επίσης σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης για την τήρηση των μέτρων, τόσο στη Μύκονο όσο και στις άλλες περιοχές που προβληματίζουν.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την επικράτεια θα υποχρεούνται πλέον σε δύο τεστ την εβδομάδα: ένα rapid και ένα αυτοδιαγνωστικό.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 2.604 νέα κρούσματα -1.066 στην Αττική και 286 στην Κρήτη- Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα

Κοντοζαμάνης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι η πλέον μεταδοτική

Θεσσαλονίκη: Σταθερά στο πορτοκαλί το ιικό φορτίο των λυμάτωνΑπόρρητο Απόρρητο