Προβληματισμό προκαλεί η ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία, θέτοντας μια σειρά χωρών σε συναγερμό.

Η Πορτογαλία αποφάσισε να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όλους όσοι ταξιδεύουν από τη Βρετανία, εκτός αν παρουσιάσουν πιστοποιητικό ότι έχουν πλήρως εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο πριν την έλευσή τους. Η κυβέρνηση πρόσθεσε τη Βρετανία στους προορισμούς απ’ όπου οι ταξιδιώτες θα πρέπει είτε να παραμένουν για καραντίνα στο σπίτι είτε σε μέρος που θα τους υποδείξουν οι υγειονομικές αρχές. Ο κανόνας τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και έως τις 11 Ιουλίου οπότε και θα επανεξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας, κάτι που συνεπάγεται δύο τεστ κορωνοϊού και καραντίνα 10 ημερών για όσους επιστρέφουν.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 19 πτήσεις από βρετανικά αεροδρόμια σε αντίστοιχα της Πορτογαλίας.

Η Γερμανία ζητά μέτρα των χωρών της ΕΕ για τους Βρετανούς ταξιδιώτες

Κοινή στάση των χωρών της ΕΕ στο ζήτημα των τουριστών από τη Βρετανία ζητά η Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τους Times, η Γερμανίδα καγκελάριος επίσης θέλει τον περιορισμό των αφίξεων και ζητά να χαρακτηριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως «χώρα ανησυχίας».

Τα σχέδια θα συζητηθούν από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην αρμόδια επιτροπή των Βρυξελλών.

Ανησυχία για τη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι θα υπάρξει μέριμνα για το ζήτημα.